Perth Mint: “Onze klanten houden vast aan hun goud”

Bron Suchecki vervult bij de Perth Mint een leidinggevende rol voor de afdeling Analyse & Strategie. Hij weet dus goed wat er speelt in de goudmarkt. In een recent interview met Tekoa Da Silva van Bull Market Thinking gaf Bron Suchecki zijn visie op de goudmarkt en de recente prijsdaling.

Suchecki maakte een interessante opmerking over de Aziatische goudmarkt. Hij zei dat Indiase en Chinese kopers zeer voorzichtig zijn. Hij legde uit dat vraag naar goud vanuit deze landen sterk terugvalt als de goudprijs snel stijgt. De kopers blijven dan voor een groot gedeelte weg van demarkt, om zich weer enthousiast te melden als de prijs naar hun mening een bodem bereikt heeft. “Op dat soort momenten krijgen we handelaren aan de lijn die wanhopig op zoek zijn naar kilobaren goud”, zo licht Suchecki toe.

Over de Aziatische kopers op de goudmarkt…

Bron Suchecki merkt op dat er een interessant verschil in mentaliteit zit tussen goudbeleggers en Aziatische kopers: “Zodra de prijs piekt droogt de vraag vanuit de Aziatische markt snel op… een groot contrast met de mentaliteit van de (Westerse) beleggers. Die kopen pas goud als ze een bevestiging hebben gehad van een stijgende trend. Zodra de prijs weer begint te zakken doen ze het goud weer van de hand. De Indiase en Chinese kopers van goud handelen dus precies omgekeerd.”

Over de recente prijsdaling…

De Perth Mint verwerkt jaarlijks 10% van al het wereldwijd gemijnde goudaanbod. Daaaast heeft de Australische munt ook heel veel goud en zilver in opslag liggen voor klanten, meer dan $3,5 miljard aan edelmetaal. De goudanalist zei hierover het volgende: “Voor wat betreft de opslag van edelmetaal… over de hele linie zien we het nog niet storm lopen om goud te kopen nu de prijs onder de $1.600 is. Maar tegelijkertijd zien we ook bijna niemand verkopen. Ik denk dat dat een zeer positief teken is. Het zegt me dat het goud in sterke handen is, die niet schrikken van een zwakke koersontwikkeling.”

Over centrale banken…

Suchecki merkt op dat centrale banken heel goed weten wat het strategische belang is van goud, maar dat ze daar nooit openlijk over zullen spreken. “Ik denk dat mensen onderschatten hoe goed centrale bankiers weten waarom ze goud aanhouden.. ongeacht van wat ze publiekelijk zullen zeggen. Toen Ron Paul aan Beanke vroeg waarom er een Amerikaanse goudvoorraad is zei Beanke dat het een traditie is.. Dat was lachwekkend. Hij kon niet zeggen wat de echte reden was om goud aan te houden. Hij wilde niet zeggen dat Amerika een goudvoorraad aanhoudt als uiterste redmiddel, voor het geval Amerika in een oorlog verzeild raakt en niemand meer dollars wil accepteren. Ik denk dat dat geen enkele centrale bankier zo dom is om de goudreserve te verkopen”.

Het volledige interview met Bron Suchecki, expert op het gebied van goud, duurt 24 minuten en is hier te beluisteren (MP3). Suchecki heeft ook een eigen blog waar hij zo nu en dan wat schrijft over ontwikkelingen op de goudmarkt.

Bron Suchecki ziet weinig klanten die hun goud verkopen, ondanks de prijsdaling (Bron: Bullmarketthinking)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.