China kocht 12 ton goud in maart

China heeft vorige maand 11,2 ton goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. Daarmee steeg de officiële goudvoorraad van het land naar 1.885 metrische ton. Het is de vierde maand op rij dat het land goud aan haar voorraad toevoegt. In december kocht ze al 9,95 ton, om in januari en februari nog eens 11,8 en 9,95 ton bij te kopen. Daarmee versterkt het land haar zesde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden.

Waarom de Chinese centrale bank na een stop van bijna twee jaar weer goud koopt is niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met het handelsconflict met de Verenigde Staten, waardoor de relatie tussen beide landen verslechterde. Een andere mogelijke verklaring is dat China de afgelopen twee jaar haar valutareserves nodig had om de yuan te ondersteunen en daardoor niet genoeg middelen over had om goud te kopen.

China voegt goud aan reserves toe

De Chinese centrale bank heeft de afgelopen twintig jaar veel edelmetaal aan haar reserves toegevoegd, want de goudvoorraad steeg sinds het begin van deze eeuw van minder dan 400 ton naar 1.885 ton. Onderstaande grafiek laat een vrij grillig verloop zijn van de goudaankopen. De verklaring daarvoor is dat China tot 2016 slechts sporadisch informatie vrijgaf over haar goudreserve. De laatste jaren rapporteert ze deze gegevens iedere maand. Dat was een voorwaarde van het IMF om de yuan toe te kunnen voegen aan het valutamandje van de SDR.

China koopt goud als vorm van diversificatie. Het land is al jaren de grootste producent en consument van het edelmetaal, waarvan het grootste gedeelte op de private markt wordt verhandeld. Ten opzichte van de totale hoeveelheid goud die in het land wordt verhandeld is de officiële goudvoorraad nog steeds relatief klein. Ook vertegenwoordigt het edelmetaal maar een fractie van de totale Chinese reserves van ongeveer $3 biljoen.

China voegt weer goud aan reserves toe (Bron: Bloomberg)

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *