Andorra verovert de markt met nieuwe muntbaar

Beleggers die fysiek zilver willen kopen lopen al snel tegen de hoge BTW-heffing aan. Omdat zilver wordt aangemerkt als grondstof draagt men bij aanschaf 21% belasting af, een premie die het minder aantrekkelijk maakt om in dit edelmetaal te beleggen. Gelukkig is er in Nederland ook een uitzondering op deze regel, want alle munten die in opdracht van een regering worden uitgegeven en die de status van wettig betaalmiddel hebben worden slechts over de winstmarge belast met BTW. Het is om die reden dat de zilveren munten van 1 troy ounce en 1 kilogram populair zijn onder beleggers. Maar er is nog een alternatief…

Andorra

Daarvoor gaan we naar Andorra, een kleine dwergstaat met ongeveer 85 duizend inwoners in de oostelijke Pyreneeën. Deze staat heeft de Belgische smelterij Umicore namelijk toestemming gegeven om zilverbaren te produceren die binnen Andorra de status van wettig betaalmiddel hebben. De muntbaar heeft een nominale waarde in Andorrese diner, een munteenheid die de dwergstaat sinds 1977 gebruikt voor verzamelmunten. De munteenheid is bijzonder, omdat deze niet in circulatie is. Hoewel er een wisselkoers met de euro is vastgesteld (1 diner = €0,75) kan men in Andorra helemaal niet met deze munteenheid betalen. Ook kan men geen bankrekening in Andorrese diners openen. De diners komen enkel terug op verzamelmunten die van tijd tot tijd worden uitgegeven door de Andorrese regering.

In Andorra gebruikte men voor de introductie van de euro nog Franse francs en Spaanse peseta’s, maar sinds 2002 is ze overgeschakeld op de euro. Er bestaan geen Andorrese eurobiljetten, omdat de dwergstaat geen onderdeel is van de Europese Unie. Wel bereikte Andorra in juni 2011 een overeenkomst met de EU voor toetreding tot de Eurozone. Dat leverde als resultaat op dat Andorra sinds 1 juli 2013 jaarlijks €2,4 miljoen aan eigen euromunten mag uitgeven.

Muntbaren

Met de Andorrese muntbaar speelt men handig in op de fiscale regelgeving in Europa. Hoewel de diner nergens in de wereld daadwerkelijk als betaalmiddel gebruikt kan worden is het technisch gezien toch een muntbaar die onder de BTW margeregeling verhandeld kan worden. De muntbaar is een fiscaal aantrekkelijk product dat haar bestaansrecht dankt aan de belastingwetten in verschillende landen. In het geval van de Andorrese muntbaar is de productie uitbesteed aan de Belgische smelterij Umicore.

Andorra laat vier verschillende formaten muntbaren produceren in België met gewichten van 500 gram, 1 kilogram, 5 kilogram en 15 kilogram. Deze munten hebben een nominale, weliswaar betekenisloze, waarde van respectievelijk 15, 30, 150 en 450 diners. Dit handige een-tweetje tussen de regering van Andorra en smelterij Umicore levert een product op waar u als zilverbelegger misschien wel erg blij van wordt. De baren hebben namelijk een zuiverheid van 99,9% en zijn de enige ter wereld die door de LBMA zijn goedgekeurd.

Goudstandaard kan deze muntbaar uit Andorra leveren!

Bij Goudstandaard is deze muntbaar met het fiscale voordeel van de lagere BTW vanaf nu verkrijgbaar. Alle varianten – van 500 gram tot het zwaargewicht van 15 kilogram – kunnen snel en tegen concurrerende prijzen geleverd worden door Goudstandaard. Ook levert Goudstandaard de zilveren Andorra Eagle munten, beleggingsmunten met een nominale waarde van 1 diner. Deze zilveren munten worden door dezelfde Duitse partner geslagen die de Armeense Noah’s Ark produceert.

  • Klik hier voor een filmpje van de 5 kilogram muntbaar van Andorra
  • Of bekijk de zilveren Andorra Eagle munten van 1 troy ounce

muntbaar-15-kilogram

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo