De fixing van de zilverprijs is donderdag uiterst problematisch verlopen, zo schrijft Bulliondesk. Niet alleen duurde het met 14 minuten erg lang voordat er een referentieprijs vastgesteld kon worden, ook bleek deze koers sterk af te wijken van de spotprijs voor het edelmetaal. De fixing werd vastgesteld op $13,58 per troy ounce, terwijl de prijs op de spotmarkt op dat moment rond de $14,42 schommelde. Dat is een verschil van bijna zes procent.

Dagelijks wordt er op een vast tijdstip een referentieprijs voor zilver vastgesteld door een groep van zes verschillende banken. In het verleden gebeurde dat via een teleconferentie, maar sinds augustus 2014 komt de fixing tot stand via het handelsplatform van de CME en Thomson Reuters. Waarom de benchmark zoveel afweek van de spotprijs van zilver is niet bekend, maar men vermoedt dat het te maken heeft met een zeer laag handelsvolume op het tijdstip van de fixing.

Zilverprijs fixing

De dagelijkse fixing van de zilverprijs geeft de zilvermarkt een soort referentieprijs die opgenomen kan worden in leveringscontracten voor zilver. Zilvermijnen, handelaren, banken en grote juweliers gebruiken de fixing om de prijs voor grote volumes zilver vast te leggen. De markt moet er dus op kunnen vertrouwen dat die prijs enigszins in overeenstemming is met de spotprijs van zilver op dat moment.

Dat er donderdag een verschil van 5,8% zat tussen de spotprijs en de fixing is slecht voor het vertrouwen in de benchmark. Handelaren die contractueel verplicht zijn zilver te leveren moesten het gisteren tegen een veel te lage prijs van de hand doen. Er is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze onregelmatigheid in de zilvermarkt.

silver-bullion-1

Zilverprijs fixing faalt