Goudveiling Vietnamese centrale bank mislukt

Naar verluid waren er veertig investeerders uitgenodigd voor de veiling, maar schreven slechts 21 banken en bedrijven zich in voor de veiling. Uiteindelijk kwamen er zeventien partijen opdagen, waarvan alleen de ACB bank en Phu Quy Company goud kochten. Dat kwam omdat de veiling bij opbod gehouden werd, terwijl de deelnemers rekenden op een veiling bij afslag. Dat was niet de enige teleurstelling, want ook het startbod was aan de hoge kant. Omgerekend van taels en Vietnamese dong naar grammen en euro's betaalden de twee partijen die toch goud kochten €0,40 per gram meer dan de goudprijs van dat moment, een premie van bijna 1%.

De deelnemers van de veiling hielden rekening met een veel lager startbod, maar blijkbaar wou de centrale bank van Vietnam niet teveel inleveren op de verkoop. De toelichting van de centrale bank zelf is niet minder hilarisch. Die beweerde dat de markt niet al het goud zou kunnen absorberen als de centrale bank deprijs te laag zou maken. Bullion Street schrijft dat analisten alleen naar de veiling gingen om het nieuws mee te krijgen, niet om het goud te kopen tegen een veel te hoge prijs.

Onlangs schreef Marketupdate al over de pogingen van de centrale bank om de goudprijs in Vietnam omlaag te brengen. In Vietnam kost een goudbaartje al snel 10% meer dan in andere landen, omdat alleen de goudbaren van één smelterij erkend worden door de regering. Daardoor ontstaat een kunstmatige schaarste naar die specifieke goudbaren. Vorig jaar schreven we ook al meerdere malen over de Vietnamese goudmarkt.

Centrale bank van Vietnam slaagt er niet in goudprijs omlaag te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.