Grafieken: Hoeveel goud en zilver verkocht de US Mint de laatste jaren?

De gegevens uit de volgende grafieken zijn te vinden op de website van de US Mint. Er zijn gegevens beschikbaar vanaf 1986, toen de US Mint begon met het produceren van gouden en zilveren beleggingsmunten. De US Mint maakt veel verschillende verzamelmunten van edelmetalen, maar het grootste gedeelte van het totale volume aan edelmetaal komt toch voor rekening van de zogeheten 'bullion coins', die per doos verstuurd worden naar leveranciers en goudwinkels. Dit zijn de zilveren Eagle muntenvan 1 troy ounce, de 22 karaat gouden Eagles (1, 1/2, 1/4 en 1/10 troy ounce) en sinds 2006 ook de 24 karaats gouden Buffalo van 1 troy ounce.

De verkoopcijfers van deze munten worden bijna dagelijks geactualiseerd door de US Mint. De lijntjes weerspiegelen de cumulatieve verkoop van gouden en zilveren munten in de betreffende jaren. Voor 2013 zijn de verkoopcijfers gebruikt zoals die op 24 april 2013 werden weergegeven op de website van de US Mint.

Zoals de grafieken laten zien is 2013 inderdaad een bijzonder goed jaar voor de verkoop van zowel goud als zilver, ondanks een tijdelijke productiestop van zilveren Eagle munten eerder dit jaar. Als de US Mint de rest van het jaar evenveel zilveren Eagle munten blijft verkopen als in de eerste vier maanden van het jaar zal het record van bijna 40 miljoen Silver Eagles uit 2011 misschien wel verbroken worden! Maar het jaar duurt nog lang en er kan van alles gebeuren…

Voor wat betreft de verkoop van gouden munten doet de US Mint ook goede zaken. Van de afgelopen zes jaren waren er alleen in 2009 meer gouden munten verkocht rond deze tijd van het jaar. Er wordt dus zeker veel goud verkocht, maar met betrekking tot de verkopen is de huidige situatie zeker niet 'ongezien'. Wie in de verkoopcijfers van de US Mint duikt zal zien dat er in 1998 en 1999 nog meer gouden munten verkocht werden dan in de afgelopen jaren. Wel bijzonder is het gegeven dat de goudverkopen nu vooral plaatsvinden na een grote prijsdaling, een opmerkelijk fenomeen waar de financiƫle media maar beperkt aandacht aan gegeven hebben.

Verkoop gouden munten bij US Mint sinds 2008

Verkoop Silver Eagle munten bij US Mint sinds 2008

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.