Iran hervat goudhandel met Turkije

De Iraanse ambassadeur in Turkije heeft vrijdag gezegd dat de goudhandel tussen de twee landen weer hervat zal worden. Vorig jaar exporteerde Turkije nog veel goud naar Iran, onder meer als betaling voor aardgas uit Iran. Daar kwam begin dit jaar een einde aan toen de sancties tegen Iran werden aangescherpt. Met ingang van 6 februari kon de Turkse Halkbank niet meer in goud betalen voor Iraans gas, maar nu de sancties tegen het Perzische land versoepeld zijn is er wel weer goudhandel mogelijk. “De goudhandel tussen Iran en Turkije zal zeker weer hervat worden”, zo verklaarde ambassadeur Ali Reza Bigdeli tegenover de pers die zich in Istanboel verzameld had.

De goudhandel tussen Turkije en Iran explodeerde vorig jaar, omdat Turkije via ene omweg met Turkse lira kon betalen voor Iraanse olie. Deze lira werden door Iran meteen weer ingewisseld voor fysiek goud. “Vanwege problemen met het betalingsverkeer in 2012 nam de handel in goud toe. Ik denk dat er in de huidige situatie minder goud verhandeld hoeft te worden”, zo verklaarde de ambassadeur. Hij doelt hiermee op het feit dat het betalingsverkeer nu weer is opgesteld, waardoor er minder noodzaak is om met goud te handelen.

Goudhandel via Dubai

Ten tijde van de sancties kon Iran wel goud kopen in Turkije, maar bleef een hele opgave om dat goud ook in Iran te krijgen. Een deel werd rechtstreeks van Turkije naar Iran gesmokkeld, maar een deel van het goud werd naar Dubai overgevlogen en daar verkocht voor dollars. Op een gegeven moment kwamen handelaren in Dubai er achter dat het Turkse goud verkocht werd door Iran met als doel de Westerse sancties te omzeilen. Met de verscherping van de sancties begin dit jaar werd er ook deze achterdeur gesloten en kon de Turkse Halkbank geen betalingen voor olie en gas uit Iran meer verwerken.

Nu de sancties verlicht zijn is er weer goudhandel mogelijk, maar die handel zal minder omvangrijk zijn dan in 2012. Dat komt omdat afnemers in Turkije ook weer rechtstreeks met valuta kunnen betalen aan Iran. Ook heeft Turkije verschillende goederen die ze Iran kan aanbieden in ruil voor olie en gas. Die handel zal ook weer op gang gebracht worden, aldus ambassadeur Bigdeli.

In 2012 explodeerde de export van goud aan Iran. De goudhandel wordt weer hervat nu de sancties verlicht zijn

In 2012 explodeerde de export van goud aan Iran. De goudhandel wordt weer hervat nu de sancties verlicht zijn (Bron: WSJ)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Iran hervat goudhandel met Turkije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *