India overweegt belastingverhoging op import van goud

Een belastingverhoging zou effect kunnen hebben op de goudvraag, maar vooralsnog lijkt dat de Indiase bevolking er niet van te weerhouden om goud te kopen. Vorig jaar maart werd de belasting op geïmporteerd goud al verdubbeld van 2% naar 4% en ook toen speelde het tekort op de betalingsbalans een rol. Het tekort zet de waarde van de Indiase roepie onder druk, waardoor de bevolking de aankopen van goud een paar maanden op een lager pitje zetten. Maar in de tweede helft van 2012 werd er opnieuw weer veel goud gekocht en geïmporteerd om aan de stijgende vraag te voldoen.

“We hebben niet veel keus anders dan het duurder maken van de import van goud. De kwestie wordt op dit moment besproken door de overheid”, zo vertelde de minister van Financiën Chidambaram op woensdag. Ongeveer 80% van het tekort op de Indiase betalingsbalans is toe te schrijven aan de import van goud, zo verklaarde gouveeur Subir Goka van de Indiase centrale bank in november vorig jaar. Het tekort op de Indiase betalingsbalans groeide in het derde kwartaal van 2012 naar $22,31 miljard, conform de verwachtingen van twaalf economen die door Bloomberg ondervraagd werden. De betalingsbalans meet zowel de handel in goederen en diensten als de inkomsten uit investeringen.

“De vraag naar goud zal verder vertragen als de belasting verhoogd wordt. De juweliers merken al de gevolgen van een vertragende economische groei”, zo verklaarde Bachhraj Bamalwa tegenover Bloomberg. Bamalwa is de directeur van een handelsorganisatie voor juweliers. “De import van goud zou met 20 tot 25 procent kunnen dalen in 2013, ten opzichte van de totale import van ongeveer 750 ton goud in het afgelopen jaar”.

In het derde kwartaal van 2012 steeg de import van goud in India, nadat er vijf kwartalen op rij sprake was van een krimp. Dat blijkt uit data van de World Gold Council. De import steeg met 9% tot 223 ton in het derde kwartaal van 2012, in hetzelfde kwartaal van 2011 was de import 205 ton. “De import van goud legt een zware last op de betalingsbalans”, aldus de Indiase minister van Financiën. “Stel je voor dat de import van goud slechts de helft was van de werkelijke import, dat zou betekenen dat onze reserves in buitenlandse valuta met $10,5 miljard zouden toenemen. Daarom wil ik de bevolking aansporen minder goud te vragen”.

De prijs van een 10 gram goudbaartje steeg in India op 26 november naar een recordprijs van 32.464 roepies. In heel 2012 steed de goudprijs  in de Indiase valuta met 10,3%. De roepie verzwakte vorig jaar met 3,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In India wordt traditioneel veel goud gekocht tijdens het festival seizoen (augustus tot en met november) en tijdens het trouwseizoen dat daarop volgt.

Gouden sieraden blijven onverminderd populair in India (Afbeelding van Bullion Street)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.