Deutsche Börse: Duitsers kochten in 2017 veel goud

Volgens de Deutsche Börse hebben Duitsers het afgelopen jaar veel goud gekocht, aangezien de totale voorraad van het edelmetaal in exchange traded funds (ETF’s) vorig jaar met bijna 50% is toegenomen.

Michael Koenig, algemeen directeur van het bedrijf achter de Duitse aandelenbeurs, verklaarde tegenover Reuters dat er vooral onder institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars meer belangstelling is voor goud-ETF’s. Maar ook onder kleinere vermogensbeheerders, family offices en particuliere beleggers steeg het afgelopen jaar de belangstelling voor goud kopen.

Volgens de Deutsche Börse steeg de totale voorraad van Xetra Gold, het populairste goud-ETF in Duitsland, van 117,59 ton aan het einde van 2016 naar een recordhoeveelheid van 175,04 ton eind 2017. Gewaardeerd tegen de huidige goudprijs van iets meer dan €35.000 per kilogram vertegenwoordigen de aandelen van dit ETF een totale waarde van €6,1 miljard.

Duitsers kopen meer goud

Beleggen in goud wordt door de extreem lage rente steeds vaker gezien als een alternatieve vorm van sparen. Vooral in Duitsland, waar de bevolking relatief gezien veel spaart en dus meer benadeeld wordt door het ruime monetaire beleid van de ECB. Daar komt bij dat goud bekend staat als een veilige haven, zeker in tijden van meer politieke onzekerheid.

In november schreven we ook al over de toegenomen populariteit van het edelmetaal in Duitsland, een trend die wordt bevestigd door de laatste cijfers van de World Gold Council. In een speciaal rapport over de Duitse goudmarkt zagen we al dat er bij onze oosterburen per hoofd van de bevolking veel meer edelmetaal wordt gekocht dan in landen die een sterke traditionele band hebben met goud, zoals Turkije, China en India.

Veilige haven

Het is opmerkelijk dat er in 2017 meer edelmetaal werd verkocht in Duitsland, aangezien de wereldeconomie aantrekt en ook Duitsland een sterke economische groei laat zien. Ondanks de daling van de staatsschuld, de lage werkloosheid en het sterke consumentenvertrouwen neemt de populariteit van het edelmetaal toe. Een mogelijke verklaring daarvoor is het wantrouwen van Duitsers ten aanzien van het monetaire beleid in de Eurozone en de geopolitieke risico’s die nog steeds boven de markt hangen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Deutsche Börse: Duitsers kochten in 2017 veel goud

 • De Duitsers en ook de noordelijke E.U.landen weten goed dat de E.C.B./Draghi met de rug tegen de muur staat en feitelijk door de enorme schuldenbel van feitelijke failliete landen geen rente verhoging kan toepassen om zo de spaardiefstal te eindigen. Zelfs het afschaffen van het drukpersen zoals de Fed wel heeft gedaan is vooralsnog niet mogelijk. Ook is de Fed, zij het mondjesmaat de opgezwollen balans aan het verkleinen.Dat durft de E.C.B. niet, en dus blijven ook de nationale (gezonde) centrale banken, als aandeelhouder van de E.C.B., met de gedeeltelijk waardeloze schulden zitten.
  Door de toekomstige inflatie en belasting op bezit, terwijl hier geen vergoeding tegenover staat, is het logisch, dat de vooral spaarzame burger maatregelen neemt tegen de diefstal via manipulatie van de overheden. Mogelijk ligt een heksenjacht van de politiek/overheid op de burgers in het verschiet op bezit van edelmetalen.

  Beantwoorden
  • Fan van Mises

   Die heksenjacht zal niet alleen op edelmetalen gaan plaatsvinden, maar op alles wat als alternatief voor ‘staatsgeld’ (ik weet even geen beter woord) kan dienen.
   Ik zit me net af te vragen of het ooit mogelijk zou zijn om de euro te devalueren. Dat is iets wat we nog niet hebben meegemaakt. Althans, niet op een traditionele manier.

   Beantwoorden
   • Beste Fan, Voorlopig zit er geen devaluatie tegen de belangrijkste wereld valuta in. T.o.v. de $,Pond, is de €. sterker geworden. Deze toestand is door de E.C.B./€urocraten opzettelijk gemanipuleerd. Door het drukpersen wordt geld bij de kleine spaarder en pensioenfondsen via inflatie en negatieve rente-stalling weggehaald, dus diefstal. Dan stimuleert de E.U. de import van gelukzoekers uit veel werelddelen welke aan de onderkant van de arbeidsmarkt concurreren. dus de lonen laag houden, waardoor weinig inflatie. Voorts wordt door automatisering, robotisering, nano techniek, algoritmes etc. menselijke arbeid (bewust) weggenomen. Tenslotte zal de schuldenballon t.z.t. door de belastingbetaler op gesopt moeten worden, hetgeen mogelijk tot sociale onrust leidt.Nogmaals Koop edelmetalen, nu het nog (legaal) kan.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders