Marc Faber: “Verstandige mensen kopen goud als verzekering”

“Verstandige mensen kopen goud als verzekering tegen financiële rampspoed”. Dat zei Marc Faber gisteravond tegenover Bloomberg, toen hem gevraagd werd naar zijn mening over het besluit van de Amerikaanse centrale bank om nog niet met tapering te beginnen. Marc Faber rekende ook op afbouw van het stimuleringsprogramma, maar begrijpt het besluit van de Federal Reserve om dat nu nog niet te doen.

Volgens Marc Faber zitten we in een tijdperk van onbeperkt monetair stimuleren. Die strategie komt ten goede aan een zeer kleine groep mensen, maar verhoogt de kosten van levensonderhoud voor iedereen. Marc Faber verwijst naar de olieprijs, die meer dan 2% omhoog schoot na het besluit van de Federal Reserve. Door het beleid van de Federal Reserve stijgen de kosten van levensonderhoud voor iedereen, terwijl winst op de aandelenmarkt aan een kleine groep mensen ten goede komt. “Slechts 11% van de Amerikanen bezit aandelen”, aldus Faber.

Rente stijgt

Marc Faber herinnert ons eraan dat Bernanke er niet in geslaagd is de rente laag te houden. Ongeveer een jaar geleden kondigde Bernanke QE3 aan en niet veel later volgde ook een aanvulling op dat stimuleringsprogramma in de vorm van QE4. Op dat moment stonden obligatiekoersen op een recordniveau en was de rente op de Amerikaanse 10-jaars obligaties slechts 1,43%. “Het doel van deze stimuleringsmaatregelen ($85 miljard per maand) was om de rente laag te houden, maar sindsdien is de rente meer dan verdubbeld! Heel erg bedankt, dat was een groot succes!”, zo verklaarde Faber.

Marc Faber ziet geen andere oplossing dan nog meer QE: “De Federal Reserve kan niets anders bedenken dan geld bijdrukken. Daalt de aandelenmarkt met 10%, dan zullen ze nog meer bijdrukken. De centrale bank heeft zichzelf in een positie gebracht waarin ze alleen nog maar wanhopige dingen kan doen. De Federal Reserve heeft al de controle verloren over de obligatiemarkt. De vraag is wanneer ze de controle zullen verliezen over de aandelenmarkt.”

Janet Yellen

Over Janet Yellen, de vermeende opvolger van Bernanke als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, is Faber bijzonder kritisch:

“In 2010 zei Yellen dat ze voor een negatieve rente zou stemmen, indien dat voorgesteld zou worden. Als dat zou betekenen dat $100.000 op een bankrekening over een jaar nog maar $95.000 waard is, dan zou ze daar voorstander van zijn. Haar visie is om de rente af te stellen op de inflatie, maar geloof niet dat die inflatiecijfers van het Bureau of Labor Statistics waar zijn.”

Volgens Marc Faber is de een groeiende overheid en het verlies van vrijheid het gevolg van het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Hij is van mening dat Yellen een nog riskanter beleid zal voeren dan Bernanke.

Over de goudprijs

“Ik koop altijd goud en ik taxeer het niet eens. Ik zie het als een verzekering en mijn mening is dat alle verantwoorde burgers goud zouden moeten bezitten.”

~ Goudstandaard seminar ~

Hoe kunt u uw vermogen beschermen in crisistijd? Goudstandaard organiseert een seminar waarin uw financiële toekomst centraal staat. Is uw spaargeld veilig? En kunt u straks genieten van uw pensioen? U bent welkom op deze seminar, die op verschillende locaties gehouden zal worden. De eerste vindt op 3 oktober plaats in Groningen. Later zal Goudstandaard ook andere locaties bezoeken die wellicht dichter bij u in de buurt zijn.

Lezers van Marketupdate krijgen 50% korting op het entree voor deze seminar! Wilt u meer weten? Klik dan hier.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo