Russische centrale bank zet nominale waarde op goud- en zilverbaren

Er worden drie soorten baartjes uitgegeven door de Russische centrale bank: een zilveren exemplaar van 1 troy ounce, een goudbaartje van 15,55 gram (1/2 troy ounce) en een nog kleiner goudbaar van 7,78 gram (1/4 troy ounce). Al deze baren hebben een zuiverheid van 99,9% en zijn te herkennen aan het embleem van de Russische Federatie dat op de voorkant geslagen is. Op de achterkant staat een witte beer, het symbool van de Winterspelen van 2014.

Er worden 300.000 van deze 1 troy ounce zilverbaartjes uitgegeven. De goudbaren van 1/2 en 1/4 troy ounce worden in een oplage van respectievelijk 100.000 en 300.000 uitgebracht. Zoals in de inleiding genoemd wordt hebben de baartjes een nominale waarde, maar die is zo laag dat de baren niet gebruikt zullen worden in het betalingsverkeer. De zilveren baar van 1 troy ounce (ongeveer €30) heeft een nominale waarde van 3 roebels. Dat is slechts 7 eurocent. De nominale waarde op de goudbaartjes is ook bijzonder laag, respectievelijk 50 en 100 roebels voor de 1/4 en 1/2 troy ounce variant. Omgerekend is dat maar €1,23 en €2,46, terwijl de goudwaarde van deze baartjes respectievelijk €315 en €630 is tegen de spotprijs van het moment van schrijven.

De extreem lage nominale waarde suggereert dat de Russische centrale bank de rol van goud en zilver als alteatief voor de roebels in circulatie niet serieus neemt. Normaal gesproken komen we alleen een nominale waarde tegen op diverse beleggingsmunten en niet op de baren.

Rusland zet nominale waarde op goud- en zilverbaren

Nieuwe goud- en zilverbaren van de Russische centrale bank zijn voorzien van nominale waarde (Bron: CBR.ru)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.