“Zilverprijs blijft in 2013 dicht bij $20 per troy ounce”

Volgens Walter de Wet, grondstoffenanalist van Standard Bank, correleert de zilverprijs sterk met de goudprijs. Toen de goudprijs midden april zo hard omlaag ging werd zilver ook mee naar beneden getrokken. De prijsdaling van zilver werd volgens de Wet versterkt door de omvang van de bovengrondse zilvervoorraad.

“Wat de zilverprijs zo hoog heeft gehouden zijn in eerste plaats de voorraadopbouw in China en in tweede plaats de grote vraag naar zilver van ETF’s en particuliere beleggers. Die vraag is de afgelopen weken bijna tot stilstand gekomen en heeft het zilver daarmee blootgesteld aan een verdere prijsdaling”, zo verklaarde de grondstoffenanalist.

Hij maakt zicht ook zorgen over het feit dat zilver-ETF’s nog veel minder metaal hebben geliquideerd dan de goud-ETF’s. “Als de zilver-ETF’s beginnen met verkopen zoals de goud-ETF’s dat gedaan hebben, dan komt er een substantiele neerwaartse prijsdruk op zilver. De afgelopen jaren volgde zilver hetzelfde pad als goud, dus wij denken dat er een substantieel risico is”, zo stelt de grondstoffenanalist van Standard Bank.

Overschot

Zelfs wanneer de voorraad zilver in ETF’s gelijk blijft of marginaal toeneemt zal de zilverprijs moeilijk van haar plaats komen, omdat er een groot overschot boven de markt hangt. De industriële vraag blijkt de laatste jaren – in tegenstelling tot wat veel ‘silverbugs’ verwacht hadden – niet meer toe te nemen. Sterker nog, de afgelopen twee jaar was er sprake van een daling van de vraag. Vooral de vraag naar zilver voor de productie van zonnepanelen viel tegen. Tussen 2009 en 2011 gaf deze sector nog een belangrijke impuls aan de zilvermarkt, maar de laatste tijd is ook de vraag vanuit deze hoek wat verzwakt.

De Franse investeringsbank Natixis laat zich in een recente grondstoffenbrief ook kritisch uit over zilver.

“In goud-ETF’s zitten meer institutionele beleggers, terwijl zilver ETF’s vooral gekocht worden door particuliere beleggers. Die willen op een gegeven moment verkopen. In het beste geval vormt dat een plafond op de zilverprijs, omdat beleggers iedere stijging van de zilverprijs aan zullen grijpen om metaal van de hand te doen. In het slechtste geval geeft de uitstroom van edelmetaal uit de zilver-ETF’s een neerwaartse prijsdruk, omdat de netto vraag dan opeens als een potentiele bron van aanbod kan worden.”

Ook Natixis houdt graag een slag om de arm met betrekking tot de industriële vraag. De investeringsbank schat de vraag naar zilver voor de productie van zonnepanelen in 2012 op ongeveer 3.100 ton (ongeveer 10% van de totale vraag naar zilver), maar denkt dat het totaal in 2013 lager uit zal vallen. Ondanks de hoge verwachtingen van opkomende markten verwachten we een daling van de vraag naar zonnepanelen in Europa. In 2012 werd iets minder dan de helft van het totale wereldwijde aanbod van zilver (inclusief recycling) gebruikt door de industrie en werd ongeveer 30% van het aanbod (297,6 miljoen troy ounce) gekocht door beleggers .

Verwachting 2013 en 2014

Grondstoffenanalist de Wet verwacht dat de zilverprijs dit jaar rond de $20,50 en $20 per troy ounce blijft schommelen. In 2014 verwacht Standard Bank wel een hogere zilverprijs, omdat de economie naar verwachting zal aantrekken en daarmee ook de industriële vraag naar zilver.

Natixis verwacht dit jaar een gemiddelde zilverprijs van $25,50, maar is nog wat negatiever over 2014. Volgend jaar verwacht de Franse investeringsbank een zilverprijs van $20,75, gebaseerd op een zwakke vraag naar zonnepanelen in Europa. Als beleggers in toenemende mate uit zilver-ETF’s stappen kan de prijs sneller dalen. In dat geval kan de zilverprijs per troy ounce nog dit jaar naar $20 per troy ounce zakken. In 2014 is in dat geval ook een prijs van $15 per troy ounce mogelijk.

Ook Barclays heeft haar verwachting voor de zilverprijs naar beneden bijgesteld. De bank kwam in mei met een rapport naar buiten waarin ze wijst op een toenemend overschot in de zilvermarkt.

Bron: Mineweb

Zilverbaren

Ook Standard Bank en Natixis verwachten voorlopig geen opleving van de zilverprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.