De goudmarkt was deze week opnieuw zeer volatiel, want de goudprijs fluctueerde tussen de €925 en €950 per troy ounce. Opnieuw begon de week met een scherpe prijsdaling en opnieuw was het een rally op vrijdagmiddag die het verlies wist om te buigen naar winst. De goudprijs steeg netto van €945,79 naar €949,16 per troy ounce, een minimale winst van ongeveer 0,36%.

Zilver deed het aan het begin van de week al wat beter dan goud en profiteerde van een krachtige herstelrally op vrijdag. Stond de prijs voor een kilo zilver vrijdag rond het middaguur nog net onder de €400, aan het eind van de dag noteerden we een koers van bijna €420. Dat is een intraday koersstijging van 5%. De slotkoers van afgelopen vrijdag lag met €418,65 per kilo 2,74% hoger dan de slotkoers van €407,49 van de week ervoor.

In dollars steeg de goudkoers van $1.177,80 naar $1.188,80 per troy ounce (+0,93%) en steeg de zilverkoers van $15,78 naar $16,32 per troy ounce (+3,42%). De dollar werd deze week iets zwakker ten opzichte van de dollar, de wisselkoers was vrijdag bij sluiting van de handel $1,2523 tegenover de euro.

goudprijs-16nov2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-16nov2014

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Waarom steeg de goudprijs?

We hebben geen verklaring kunnen vinden voor de plotselinge rally in zowel goud als zilver. De Wall Street Journal vermoedt dat er sprake was van een short-covering rally, wat wil zeggen dat speculanten geen verdere prijsdaling meer verwachten en hun shortposities willen afdekken met een long positie op de edelmetalen. Het sentiment in de goudmarkt is al enige tijd negatief, waar de plotselinge rally van goud van vorige week vrijdag liet zien dat ook short gaan op goud niet altijd zonder risico is. Blijkbaar was dat voor speculanten reden om hun blootstelling aan de goudprijs te verkleinen. Ook is het mogelijk dat speculanten die al eerder short waren gegaan op goud het een goed moment vonden om winst te nemen.

Het Indiase Free Press schrijft dat het Zwitserse referendum over goud mogelijk wat te maken heeft met de bewegingen op de goudmarkt, maar daar kunnen we ons eerlijk gezegd weinig bij voorstellen. Het was al eerder bekend dat er op 30 november een referendum gehouden zal worden en voor zover wij weten waren er vrijdag geen nieuwe ontwikkelingen in deze zaak die de goudprijs met meerdere procenten op zou kunnen stuwen.

Wat ook een mogelijkheid is dat het volgende nieuws de stijging van de goudprijs verklaart…

ISIS lanceert gouden en zilveren munten

Eerder deze week schreven we op Marketupdate al over de plannen van ISIS om een eigen munt te introduceren op basis van goud en zilver. Dat gerucht lijkt waarheid te worden, want een paar dagen later bracht een website gelieerd aan de terreurgroep het bericht naar buiten dat ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi instructies had gegeven om de productie van de munten te starten.

Volgens een persbericht van AP komt er op de munten de tekst “Islamitische Staat / Een kalifaat gebaseerd op de doctrine van de profeet” te staan. Het is niet duidelijk waar de terreurgroep het goud, zilver en koper vandaan wil halen. De koopkracht van de munten zal gebaseerd zijn op het gewicht aan metaal, dus de intrinsieke waarde van de munten.

Er komen verschillende gouden dinars, waarvan één met het symbool van zeven tarwestengels en één met een wereldkaart. Op één van de zilveren dirhams wordt een zwaard met schild afgebeeld, op een andere versie van de dirham zal een minaret staan. Er komt ook een muntstuk met daarop de afbeelding van de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem. Op de koperen munten zal een halve maan met drie palmbomen te zien zijn, wat volgens Associated Press ook een belangrijk symbool is voor de Islam.

We blijven de ontwikkeling van dit geldsysteem op basis van de intrinsieke waarde van goud, zilver en koper volgen. Naar onze mening wordt het pas echt interessant zodra ISIS edelmetaal gaat vragen in ruil voor haar olie. Momenteel wordt de olie voor een sterk gereduceerde prijs van $20 per vat op de markt gebracht.

isis-gold-silver-copper-coins

De nieuwe gouden, zilveren en koperen munten van de Islamitische Staat (Afbeelding van Iraqinews)

isis-statement-coins

De aankondiging van de nieuwe munten door terreurgroep ISIS (Afbeelding via Iraqinews)