Het blog Truthingold schrijft dat ISIS van plan is een nieuwe valuta te introduceren op basis van gouden en zilveren munten. Die munt zou gebruikt moeten worden in de gebieden in Syrië en Irak die in handen zijn van de terreurgroep. Binnen enkele weken zou de nieuwe valuta gelanceerd moeten worden, zo schrijft Truthingold op basis van ‘verschillende bronnen’. Het is ook nog niet duidelijk hoe dat nieuwe geld, gebaseerd op gouden dinars en zilveren dirhams, in omloop zal worden gebracht en waar de munten geslagen worden.

De dinar en de dirham waren in het verleden wettig betaalmiddel, maar zijn ook in het Midden-Oosten vervangen door fiatgeld. De gouden en zilveren munten bestaan nog wel, maar worden niet meer als belangrijkste betaalmiddel gezien. Het is de vraag wat de impact zal zijn van een terugkeer naar gouden en zilveren muntstukken in het door ISIS gecontroleerde gebied. Volgens Truthingold heeft het zeker potentieel om de dollar te verzwakken, maar dat valt nog maar te bezien. De vraag naar dollars zal niet significant veranderen als mensen ergens in de wereld besluiten onderling in goud en zilver te betalen. Het verhaal wordt misschien anders als ISIS haar olie verkoopt voor goud. Op dit moment heeft de terreurgroep de controle over verschillende olievelden in Irak. Deze olie wordt voor een gereduceerde prijs van $20 per vat op de markt gebracht en zorgt daarmee voor financiering van de activiteiten van ISIS.

Update (16 november 2014): Inmiddels is er ook een persverklaring uitgegeven door ISIS, samen met het ontwerp van de gouden munten. Zie dit artikel voor meer informatie.

isis-gold-silver-copper-coins

De nieuwe gouden, zilveren en koperen munten van de Islamitische Staat (Afbeelding van Iraqinews)

isis-statement-coins

De aankondiging van de nieuwe munten door terreurgroep ISIS (Afbeelding via Iraqinews)