Goud en zilver report (Week 49)

De goudprijs stond vrijdag omgerekend 0,1% lager dan een week eerder, de prijs van zilver ging met 0,4% naar beneden. Voor koopjesjagers was het een mooie week (ik was er één van), want er konden een paar tientjes bespaard worden op de aankoop van een troy ounce goud of een kilo zilver. De euro sterkte de afgelopen week iets aan ten opzichte van de dollar, de wisselkoers is op het moment van schrijven $1,31. Net als vorige week was er ook deze week niet veel opzienbarend nieuws om de goudprijs in beweging te krijgen. Het feit dat Zuid-Korea afgelopen maand 14 ton goud aan haar reserves toevoegde gaf misschien een impuls aan de markt.

In dollars zakte de goudprijs de afgelopen week van $1.714 naar $1.704 per troy ounce, een minimale daling. Hetzelfde gewicht in zilver zakte van $33,39 naar $33,09, een daling van ongeveer een procent die vrijwel volledig toe te schrijven is aan de waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Banken en goud

Goldman Sachs bracht deze week een update naar buiten waarin het schreef dat de goudprijs in de tweede helft van volgend jaar waarschijnlijk weer gaat dalen. De economische groei zal volgens economen van deze bank verderop in 2013 zwaarder gaan wegen dan eventuele monetaire verruiming door de Federal Reserve. Opvallend genoeg kwam Morgan Stanley kort daaa met een tegenovergesteld advies. Deze bank verwacht dat de goudprijs verder gaat stijgen en dat goud waarschijnlijk de beste 'grondstofbelegging' is voor 2013.

Goud wordt nog vaak benoeg geassocieerd met grondstoffen, terwijl de fundamentals van goud anders zijn dan die van grondstoffen als koper, aluminium, staal enzovoort. Goud wordt als een monetaire reserve aangehouden, de andere metalen en de zogeheten 'soft commodities' niet. Vrijwel al het goud dat ooit uit de grond gehaald is bestaat nog steeds in de vorm van goudbaren, gouden munten of sieraden. In die zin is de goudmarkt een overschotmarkt met een bovengrondse voorraad die, zonder nieuwe productie, meer dan 60 jaar kan voldoen aan de jaarlijkse goudvraag.

Goud is geen traditionele grondstof in de zin dat het nauwelijks verbruikt wordt, de stock-to-flow ratio illustreert dat

Aandelen en olieprijs

In de vorige wekelijkse update schreef ik over de AEX-index, die weer dicht bij het 'weerstandsniveau' van 340 punten stond. De aandelenmarkt ging de afgelopen week omhoog en wist eindelijk door deze denkbeeldige barriere heen te breken. De index sloot vrijdag op 343,25 punten, het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. De Duitse DAX doet het de laatste tijd nog iets beter. Niet alleen werd het hoogste niveau van het afgelopen jaar behaald, ook de vorige piek van 2011 werd benaderd. Zo ver zijn we in ons land nog niet, daarvoor moet de AEX nog verder stijgen tot ruim 370 punten. De Amerikaanse S&P 500 index deed het de afgelopen week minder goed dan veel Europese beurzen.

De olieprijs tenslotte daalde weer iets, een vat WTI ging van $88,94 een week geleden naar $85,98 nu. Brent olie ging in een week tijd van $111,15 naar $107,22.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo