Tekort aan platina wordt in 2016 weggewerkt

Het tekort op de platinamarkt wordt in de loop van volgend jaar weggewerkt, zo schrijft het World Platinum Investment Council (WPIC) in haar laatste kwartaalrapport over de platinamarkt. Het tekort zal verdwijnen door een verwachte toename van de mijnproductie in Zuid-Afrika en Zimbabwe enerzijds en een groter aanbod van platina uit recycling anderzijds.

Ook de vraag naar platina zal wat toenemen, want anders dan veel analisten verwacht het WPIC geen negatieve effecten van het dieselschandaal bij Volkswagen. Sterker nog, voor volgend jaar voorziet het onderzoeksbureau dat de belangen van de sector behartigt juist een toenemende vraag naar platina vanuit de auto-industrie.

Platina ondergewaardeerd?

Platina is dit jaar 30% goedkoper geworden, mede door het extreem negatieve sentiment in de grondstoffenmarkt. Beleggers worden momenteel vooral gedreven door angst. Angst voor een renteverhoging van de Federal Reserve, angst voor groeivertraging in China en angst voor een structurele daling van de vraag naar platina vanuit de auto-industrie.

Volgens Ivan Szpakowski, grondstoffenanalist van Citigroup, heeft deze combinatie van factoren ervoor gezorgd dat platina oververkocht is. Daardoor ziet hij juist kansen om in platina te beleggen. “De prijs is echt heel erg gezakt, niet alleen vanwege dollarsterkte, maar ook als reactie op het Volkswagen verhaal. De angst is dat de markt voor dieselauto’s in elkaar gaat storten, maar wij denken niet dat zoiets zal gebeuren”, zo verklaarde hij tegenover Bloomberg.

platinum-investment-demand

TIP: Wil je platina kopen? Goudstandaard verkoopt 10 troy ounce platinabaren in combinatie met opslag. Dat bespaart je niet alleen btw op de aanschaf, maar ook op de opslagkosten! Klik hier voor meer informatie.

platinum-bars

Overschot platina wordt volgend jaar weggewerkt

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *