Goud en zilver report (Week 48)

In dollars zakte de goudprijs van $1.751 naar $1.714, om terug te komen op hetzelfde niveau van twee weken geleden. Een troy ounce zilver kost momenteel $33,39, een daling van 1,5% ten opzichte van de prijs van $33,90 een week eerder. Er was de afgelopen week weinig richtinggevend nieuws in de goudmarkt. Afgelopen maandag kon u op Marketupdate lezen dat Turkije geen geheim meer van maakt van het feit dat ze veel goud exporteert naar Iran. De explosieve groei van de goudexport hangt samen met de import van aardgas uit Iran. Omdat het land geen zaken kan doen via het inteationale betalingsverkeer kiest het voor goud als betaling voor het aardgas.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Nieuws van de week

Een ander opvallend nieuwtje kwam van de CME Group, die drie weken na het uitrazen van orkaan Sandy besloot de orkaan de schuld te geven van het feit dat één opslagdepot niet aan haar leveringsplicht voor edelmetalen kon voldoen. Het maakt nog maar eens duidelijk dat het prettig kan zijn om het fysieke goud zelf in handen te hebben.

Woensdag gingen de prijzen van goud en zilver opeens sterk onderuit bij het openen van de handel op de COMEX. Verkopers boden in zeer korte tijd contracten ter waarde van 24 ton goud en 40 miljoen troy ounce zilver aan, met als gevolg dat de prijs scherp omlaag ging. Vrijdag gingen de prijzen opnieuw onderuit. De goudprijs zakte intraday van €1.330 naar €1.315, de prijs van een kilo zilver ging vrijdag op een gegeven moment van €845 naar €823. De snelheid waarmee de prijs woensdag onderuit ging suggereert manipulatie, want onder normale omstandigheden zal een professionele handelaar niet zoveel contracten tegelijkertijd aanbieden. Toch gebeurt het regelmatig in de goud- en zilvermarkt. Afgelopen maandag was het ook al raak in de zilvermarkt, als we de grafiek van Kitco tenminste mogen geloven.

De data van de US Mint laat zien dat november een uitzonderlijk goede maand was voor de verkoop van gouden munten. Er werden maar liefst 173.500 munten verkocht, goed voor 136.500 troy ounce aan fysiek goud. Dat was bijna even veel als de verkoop van de vorige twee maanden bij elkaar opgeteld. Of dit een eenmalige stijging is weten we niet, maar het laat in elk geval zien dat er nogvolop vraag is naar beleggingsgoud.

Olie en aandelen

De olieprijs steeg met ongeveer $2 per vat. Een vat Amerikaanse WTI olie ging van $86,99 naar $88,94 en Brent olie ging van $109,01 vorige week naar $111,15 deze week. De Nederlandse beurs waren positief gestemd, want de AEX klom naar bijna 337 punten. Veel hoger dan dit niveau hebben we sinds de zomer van 2011 niet meer gezien. De Amerikaanse S&P 500 ging de afgelopen week ook een paar punten omhoog, die index staat op het moment van schrijven op 1416 punten.

AEX index is al lang niet meer boven de 340 punten geweest (Grafiek: Bloomberg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.