US Mint ziet vraag naar gouden munten in november toenemen (update)

Update [2 dec. 2012]: In het oorspronkelijke nieuwsbericht van 28 november staan cijfers die de US Mint op dat moment op haar websie had staan. In de afgelopen dagen zijn er nieuwe verkopen aan deze maand toegevoegd. Het verschil met het cijfer dat ik toen presenteerde en de het definitieve cijfer is dusdanig groot dat het bericht een update verdient. De verkoopaantallen van de US Mint voor zowel goud als zilver zijn in het bericht bijgewerkt, ook zijn de grafieken veieuwd. De oude cijfers zijn doorgehaald.

Coinupdate plaatste deze week een nieuw staatje van de US Mint op haar website, waarin de verkoopaantallen van alle gouden en zilveren  munten over de afgelopen week op een rij staan. De cijfers laten zien dat de populariteit van de gouden munten onder beleggers aan het toenemen is. Dat blijkt ook uit data op de website van de US Mint, waarop de maandelijkse verkoopaantallen vermeldt worden. In de maand november kwam het totaal aantal verkochte gouden munten uit op 111.500 173.500 stuks met een gezamenlijk gewicht van 75.500 136.500 troy ounce. Dat vertegenwoordigt bij de actuele goudprijs een waarde van tenminste $131 $237 miljoen. Op onderstaande grafiek is te zien hoeveel troy ounce aan gouden munten er het afgelopen jaar verkocht zijn door de US Mint.

De vraag naar Silver Eagle munten van 1 troy ounce bleef vrij constant ten opzichte van de drie maanden daarvoor, zo blijkt uit de data op de US Mint website. In november werden er 3.059.500 3.159.000 munten verkocht, vrijwel evenveel als in de maand oktober. Bij de actuele spotprijs voor zilver vertegenwoordigt de verkoop van zilveren munten in november een waarde van minstens $106 miljoen. De premie op  Silver Eagle munten is procentueel hoger dan die op gouden munten van de US Mint, maar desondanks laten deze cijfers duidelijk zien dat november de maand van goud was. Op zich een opmerkelijk fenomeen, want de goud / zilver ratio zakte gedurende de maand november. Een dalende ratio suggereert een toename van de vraag naar zilver in verhouding tot goud.

2011

De vraag naar Silver Eagle munten is minder groot dan vorig jaar, want de teller staat in 2012 op iets meer dan 32 miljoen troy ounce aan beleggingsmunten. Vorig jaar werd een recordhoeveelheid van 40 miljoen Silver Eagles verkocht. Als er in december weer ongeveer 3 miljoen munten verkocht worden kan dit jaar zich meten met 2010, toen er ruim 35 miljoen Silver Eagles verkocht werden.

Via: Goudstandaard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.