Goud en zilver report (Week 16)

De goudprijs bereikte deze week een dieptepunt van minder dan €32.740 per kilo / €1.018 per troy ounce. De zilverprijs bereikte op datzelfde moment een bodem van €545 per kilo. Op dat niveau besloten handelaren op de termijnmarkt weer positie in te nemen en brachten ze de koersen weer wat naar boven. De goudprijs herstelde in de loop van de week tot €1.075 per troy ounce, terwijl de zilverprijs per kilo weer opkrabbelde tot €573. De stabilisering op een lager niveau geeft kopers weer het vertrouwen om positie in te nemen.

In dollars zakte de goudprijs in een week tijd van ongeveer $1.480 tot $1.404 per troy ounce, een daling van 5,14%. De zilverprijs zakte van $26 naar $23,26 per troy ounce, een verlies van 10,54%. De percentages laten zien dat er met de euro/dollar wisselkoers weinig gebeurd is. Die blijft stabiel op $1,30 tot $1,31.

Niet alleen de wisselkoers tussen de twee belangrijkste valuta ter wereld bleef vrij stabiel, ook de ratio tussen goud en olie veranderde weinig. De prijzen van edelmetalen gingen weliswaar hard onderuit, maar ook de olieprijs ging afgelopen week naar beneden. Een vat WTI olie werd in een week tijd 2,72% goedkoper en zakte naar $88,75, terwijl een vat Europese 'Brent' met 3,61% in prijs zakte tot $99,32 per vat.

De rentes op Amerikaanse, Britse, Japanse en Duitse staatsobligaties gingen de afgelopen week marginaal naar beneden. Waarschijnlijk houdt dat verband met de aandelenkoersen, want die deden in Europa en de VS een stapje terug. De AEX verloor afgelopen week meer dan 2% en de S&P 500 ging ook wat omlaag.

Veel vraag naar fysiek edelmetaal

De prijsdaling maakte veel geld los dat enige tijd langs de zijlijn stond, want het was erg druk in de goudhandel. Vanuit verschillende hoeken van de wereld kwamen berichten voorbij dat het extra druk was. Winkels in Japan, China en India zagen het aantal klanten sterk toenemen en zagen in veel gevallen hun omzet verdubbelen. Producenten als de US Mint en de Perth Mint moesten alle zeilen bijzetten en leverden recordhoeveelheden aan gouden en zilveren munten af. Ook de World Gold Council merkte op dat er afgelopen week ongekend veel vraag was naar fysiek edelmetaal, wat de markt verder onder druk zetten. Levertijden beginnen op te lopen en de premies zijn in veel gevallen ook al iets opgeschroefd (data van de Belgische goudmarkt).

Minder vraag naar 'papiergoud'

Tegelijkertijd wordt er steeds meer goud losgeweekt uit het grootste goud-ETF ter wereld, het GLD. Marketupdate plaatste eerder deze week een grafiek, waarop te zien is hoeveel goud er in het fonds zit. Bij een stijging van de goudprijs moet dit fonds meer metaal in haar kluis leggen, terwijl het bij een daling van de prijs juist metaal moet 'liquideren'. De liquidatiegolf ging onverminderd door, omdat veel partijen hun posities in GLD van de hand deden. Vanaf 10 april werd er dagelijks ongeveer 10 tot 20 ton goud uit het ETF gehaald. Sinds het begin van dit jaar heeft het ETF al meer dan 200 ton fysiek goud op de markt gebracht. Het zijn vooral beleggers die GLD aandelen gekocht hebben, in sommige gevallen ook met leverage. De prijsdaling van goud tot beneden een belangrijk steunpunt zorgde voor veel gedwongen verkopen.

Goud stroomt weg uit het GLD ETF

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.