Japanse goudhandelaren zien verkopen verdubbelen

Tokuriki Honten is de tweede grootste goudhandelaar van Japan en heeft verspreid over het land een groot aantal winkels. Volgens algemeen manager Masahiro Arai is de vraag naar goud onder beleggers verrassend groot, ondanks de prijsdaling op de inteationale markt. “Men verwacht een spoedig herstel van de goudprijs in Japanse yen, vanwege het ruime monetaire beleid van de Bank of Japan”, zo verklaarde Arai tegenover Bloomberg.

De goudprijs die Tokuriki aan klanten doorberekent bereikte op 10 april een recordniveau van ¥5.338 per gram, de hoogste prijs sinds 1980. In Japan is de goudprijs de afgelopen maanden sterk opgelopen door de zwakkere yen. De munt bereikte een niveau van 99,88 ten opzichte van de dollar, de laagste stand april 2009. De Bank of Japan heeft aangegeven de geldhoeveelheid in twee jaar tijd te zullen verdubbelen in een poging de inflatie te verhogen. De gedachte die erachter ligt is dat een zwakkere munt de export kan bevorderen en de staatsschuld wat kan verlichten.

Spaarders beginnen langzaam in te zien dat er nog weinig alteatieven over blijven, nu spaargeld en staatsobligaties bijna niets meer opleveren. Verschillende Japanse pensioenfondsen, die met een groot gedeelte van hun vermogen in Japanse obligaties zitten, besloten begin dit jaar meer goud te kopen als bescherming tegen de verwachte geldontwaarding.

Reuters schrijft dat de goudprijs in Japanse yen nog steeds 118% hoger staat dan eind 2008, toen de financiele crisis in alle hevigheid losbarstte. Uitgedrukt in Amerikaanse dollars steeg de goudprijs over deze periode met 'slechts' 46%, een verschil dat verklaard kan worden door de populariteit die de dollar nog steeds geniet als de wereldreservemunt. Het beleid van de Federal Reserve en dat van de Bank of Japan staat namelijk niet meer zo ver van elkaar af.

“Kopers van goud zijn ervan overtuigd dat de fiscale positie van Japan verder zal verslechteren”, zo verklaarde Wakako Harada van de Japanse goudwinkel Tanaka Kikinzoku Kogyo tegenover Reuters. “Wat wij aan de toonbank zien zijn mensen die zich meer en meer zorgen maken over de situatie in Japan. Daarom zien we dat er zoveel goudaankopen gedaan worden”.

Ondertussen is het niet alleen goud dat aan populariteit wint in Japan. Ook de aandelenmarkt heeft namelijk een goede impuls gekregen van het beleid van premier Shinzo Abe, dat inmiddels 'Abenomics' genoemd wordt. Een vlucht richting aandelen heeft de Nikkei alleen dit jaar al 27% omhoog geduwd.

Vertrouwen in goud

Het vertrouwen in goud is de afgelopen jaren toegenomen. Volgens Yuichi Ikemizu van de Standard Bank in Tokyo had een piek in de goudprijs van twee jaar geleden nog tot gevolg dat particulieren juist veel goud van de hand deden. “In tegenstelling tot het heden, waarin particulieren de dips gebruiken om een positie in goud te nemen. Beleggers kopen goud om hun portefeuilles van obligaties, aandelen en valuta te diversifieren en te beschermen tegen een verslechtering van de fiscale situatie in Japan”, zo vertelt Ikemizu tegenover Reuters.

Een week geleden, toen de goudprijs ook in Japanse yen nog een stuk hoger stond, was het al druk bij Japanse goudinkopers en juweliers. Er stonden lange rijen van, overwegend oudere, Japanners die oud goud kwam inruilen voor cash. Maar afgelopen dinsdag, na de indrukwekkende daling van de goudprijs, waren particuliere kopers overduidelijk in de meerderheid. In het hoofdkwartier van goudhandelaar Ginza Tanaka hebben kopers tot drie uur in de rij gestaan in een poging hun aankooptransactie te voltooien. Een andere goudhandelaar in de buurt van het hoofdkantoor van Ginza Tanaka deed ook goede zaken, want hij verkocht die dag 6 kilogram goud. Een man van 60 jaar liep met 500 gram goud de deur uit, dat een waarde vertegenwoordigde van ¥2,2 miljoen (ruim €17.000).

Japanse Tokuriki goudbaren van 1 kilogram (Afbeelding van Bloomberg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.