China importeerde in maart 80 ton goud

China heeft in maart 80,6 ton goud via Hong Kong geïmporteerd, een daling van 27,6% ten opzichte van de 111,4 ton in de maand februari. Vergeleken met een jaar geleden is er ook sprake van een daling, want in dezelfde maand van vorig jaar werd er in totaal netto 130 ton goud van Hong Kong naar het Chinese vasteland geëxporteerd. De cijfers werden vandaag beschikbaar gesteld door het Hong Kong Census and Statistics Department, zo schrijft Bloomberg. De export van China terug naar Hong Kong steeg in maart naar 25,3 ton, een toename van iets meer dan 60% ten opzichte van de 15,8 ton in de maand februari.

De cijfers suggereren een verminderde belangstelling voor fysiek goud onder de Chinese bevolking, al moeten we daar twee kanttekeningen bij maken. Ten eerste moet gezegd worden dat 80 ton in één maand nog steeds erg veel is, teveel om negatief te worden over de alsmaar groeiende Chinese goudmarkt. Ten tweede moeten we opmerken dat deze cijfers geen totaalbeeld geven van de Chinese vraag naar goud. Er wordt immers ook steeds meer goud rechtstreeks geïmporteerd. Dat gebeurt onder meer via Shanghai en Shenzhen, maar sinds kort ook via Beijing. We weten niet precies om hoeveel goud dit gaat, maar de laatste schattingen liggen op ruim 190 ton over heel 2013.

China importeert minder goud

Vorig jaar zagen we een explosieve stijging in de Chinese import van goud, maar de laatste maanden doen ook de Chinezen het wat rustiger aan. De goudprijs daalt niet verder, maar weet ook niet echt naar boven uit te breken. Daardoor is er ook onder de Chinese bevolking iets minder noodzaak om goud te kopen. Dat zien we terug aan de premie op goud bij de Shanghai Gold Exchange, want die werd in maart voor het eerst sinds september 2012 weer negatief. Het maandelijkse gemiddeld lag $1,02 dollar per troy ounce onder de wereldwijde spotprijs van goud.

De grootste juweliersketen van China, Chow Tai Fook Group, zag de verkopen in de eerste drie maanden van dit jaar met maar 4% stijgen. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 11%.

Volgens Liu Xu, analist van Capital Futures Co in Beijing, hebben banken iets gas terug genomen voor wat betreft de import van goud. Nu de premie op goud is weggevallen zijn banken ook gestopt met hun beleid om ‘continu te importeren’. Volgens Duan Shihua van Shanghai Leading Investment Management Co is de Chinese goudmarkt misschien gevoeliger voor de prijsontwikkeling dan eerder gedacht werd.

China importeerde in maart 80,6 ton goud

China importeerde in maart 80,6 ton goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “China importeerde in maart 80 ton goud

 • 30 april 2014 om 09:19
  Permalink

  Beste Frank,
  U schreef : “De export van China terug naar Hong Kong steeg in maart naar 25,3 ton”.
  Naar mijn weten geldt er een totaal export verbod van goud in China. Wat is er daar van waar ? Bompa

  Beantwoorden
  • 2 mei 2014 om 10:31
   Permalink

   Beste Bompa, heb je daar een bron van? Volgens mij kan China wel goud exporteren, maar alleen via de Shanghai Gold Exchange.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders