Goudprijs zakt opnieuw onder $1.300

De goudprijs zakte deze week tot onder de grens van $1.300 per troy ounce als gevolg van beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse economie en de verwachting dat de Federal Reserve dit jaar de rente verder zal verhogen. Ook kwam de prijs voor het eerst sinds juli onder het 50-daags gemiddelde, wat voor technisch analisten een waarschuwing is voor een verdere prijsdaling. Toen de prijs van het edelmetaal in juni onder het 50-daagse gemiddelde zakte volgde een verdere daling van 3,8% over een periode van drie weken.

De goudprijs is ten opzichte van de piek van begin september al met meer dat vijf procent gedaald. Deze week zakte de prijs in dollars naar $1.280 per troy ounce, terwijl de goudprijs in euro de koerswinst van begin deze week weer kwijtraakte.

Goudprijs voor het eerst sinds juli onder 50-daags gemiddelde (Bron: Bloomberg)

Renteverhoging Federal Reserve

Federal Reserve voorzitter Janet Yellen zei dinsdag dat een geleidelijke stijging van de rente het meeste gepast is in een omgeving waarin veel onzekerheid bestaat over de hoogte van de inflatie.

De centrale bank wil de rente de komende jaren ‘normaliseren’ tot een niveau van ongeveer 2,75%. Ook wil ze haar balans verkleinen, door hypotheekleningen en staatsobligaties terug op de markt te brengen. Deze uitspraken gaven beleggers meer vertrouwen in de Amerikaanse dollar, die traditioneel een negatieve correlatie heeft met goud.

Sterkere dollar?

De dollarindex van Bloomberg bereikte deze week het hoogste niveau sinds midden augustus, waarmee een einde komt aan een lange rally van de euro. Begin dit jaar waren veel beleggers en analisten nog in de veronderstelling dat de twee belangrijkste valuta richting pariteit zouden gaan, maar uiteindelijk bleek vooral de dollar steeds verder weg te zakken. De euro piekte op een wisselkoers van ongeveer $1,20, maar is sindsdien weer een paar cent gezakt. Nu de dollar weer sterker wordt is de kans groot dat goud opnieuw in een negatieve trend komt.

2 gedachten over “Goudprijs zakt opnieuw onder $1.300

 • 29 september 2017 om 16:13
  Permalink

  Als de euro ten opzichten van de dollar zakt gebeurt dit 9 van de 10 keer ook met goud.

  Beantwoorden
 • 1 oktober 2017 om 17:25
  Permalink

  Goudprijs zakt opnieuw onder $1.300
  Goudprijs gaat heus wel een keer door het dak.
  Kwestie van geduld. Als je het dan niet bezit zul je balen als een stekker.
  Sit back and relax. 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.