Gold Trail: Wet van Gresham? (Deel XXI)

De termijnmarkt voor goud werkt in feite niet veel anders dan ons geldsysteem. Zoals een dollar een soort IOU is, zo is een contract op levering van goud dat ook. De waarde van beide zit in het vertrouwen dat met heeft in het contract. Zo lang beleggers met hun dollars blijven bieden op het papiergoud blijft dat papiergoud waarde vertegenwoordigen. In dollars. Wanneer beleggers de papieren markt de rug toe keren en zich op fysiek goud storten, dan zal het prijsvormingsmechanisme van de termijnmarkt uit elkaar vallen en dan zal goud opnieuw haar waarde vinden. Een waarde die veel hoger ligt dan wat de goudprijs van vandaag de dag voorschrijft. Het volgende schreef FOA begin september van het jaar 2000.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Gold Trail: Wet van Gresham? (Deel XXI)

FOA (3 september 2000): Is de wet van Gresham niet langer een wet? Je weet wel, die wet die voorschrijft dat het overgewaardeerde geld het ondergewaardeerde geld uit circulatie drijft. Je zou naar de hedendaagse goudmarkt kunnen kijken en zeggen: ‘help, het werkt niet’. Inderdaad, als goud het ondergewaardeerde geld is en de dollar het overgewaardeerde geld, hoe kan het dan dat de goudprijs de afgelopen jaren alleen maar verder gezakt is? Erger nog, afgezien van de prijsontwikkeling lijkt het goud helemaal niet te verdwijnen, omdat mensen steeds meer van dit gele metaal zijn gaan verzamelen!

In werkelijkheid kan goud niet concurreren, omdat onze moderne wereld van goud grotendeels bestaat uit hetzelfde slechte papier als waar onze valuta van gemaakt zijn. Dat heb je goed gelezen, deze moderne wereld van papiergoud is gebaseerd op precies hetzelfde kredietgebaseerde systeem als onze valuta…. het is niet veel anders dan de dollars van ons fractionele banksysteem.

Dit is dus die falende goudmarkt en de prijsontwikkeling waar we allemaal over horen en lezen. Het is dezelfde markt die goudkevers met een toenemende wanhoop volgen, terwijl de wet van Gresham er zijn gang mee gaat. De conclusie dat papiergoud het papiergeld niet uit circulatie kan drijven bewijst dat de hard geld aanhangers hun kar achter het verkeerde paard hebben gespannen. Een papieren paard! Vandaag, meer dan ooit, zal het beleggen in goudmijnen of in papieren afgeleiden van goud een verwoestend effect hebben, omdat deze beleggingsobjecten afhankelijk zijn van het goed functioneren van een papieren goudhandel die op den duur geheel zal verdwijnen.

Laat er geen misverstand over bestaan dat fysiek goud al vele malen de waarde heeft dan wat er op de papieren goudmarkt voor gegeven wordt. Zodra de prijs van fysiek verhandeld goud een andere weg begint te volgen dan die van de imploderende arena van papiergoud, pas dan al duidelijk worden wat de waarde is van het het fysieke goud en waar ons overgewaardeerde geld staat. We hebben het dan uiteraard over dollars.

Fysiek goud zal zichzelf opnieuw waarderen ten opzichte van alle fiat valuta van deze wereld. Maar deze herwaardering zal in een compleet andere context gezien worden dan wanneer het goud door de overheid voorgeschreven zou worden als geld. De wet van Gresham is meer van toepassing op goud in de rol van geld, niet als goud als een ‘zelfstandige en los staande’ bezitting. Dit is de toekomst voor ‘freegold’. Het is als een voorraad die steeds stijgt in termen van valuta en niet als iets dat concurreert met geld.

Wat zal deze ‘moderne goudmarkt’ dan doen verdampen? Nou, waarde in een papieren contract is iets bijzonders…. het kan radicaal veranderen als niemand er meer geld voor wil geven. Zonder biedingen heeft het geen waarde meer. Net als papieren dollars, hebben ook goudcontracten geen enkele waarde zonder vraag vanuit de markt. Wanneer je een winkel binnen loopt en alles opeens geprijsd is in een tastbaar ruilmiddel, dan is die dollar opeens waardeloos, nietwaar?

Als de goudmarkt zou veranderen naar uitlevering binnen vijf dagen, zou men dan nog contracten kunnen ruilen voor goud? Je raadt het al, dat papier zal verhandeld worden tegen een grote discount ten opzichte van fysiek goud. Die discount zal niet meer verdwijnen, omdat er geen tegenpartij meer is die het fysieke goud kan leveren. En hoe kunnen de bullion banks hun verplichtingen dan nog nakomen en daar geld aan verdienen?

Neem een moment pauze en zie hoe dit op twee manieren kan lopen (of met een combinatie van beide):

Slechts één of twee overheden en/of een private instelling is nodig om de goudmarkt op te blazen. De meesten van jullie kwamen lang geleden al tot dezelfde conclusie, dat een conflict tussen de dollar en de euro dit in gang kan zetten. Buitenstaanders beginnen goud te kopen met hun dollarreserves… met het verzoek binnen 5 dagen geleverd te krijgen. Het begint met twintig of dertig orders van 100 ton goud, een paar miljard dollar per keer! Geen derivaten, maar een vraag om fysieke uitlevering. Orders die blijven binnenstromen, dag na dag! Dan opeens is de papieren goudmarkt er niet meer.

Of:

De prijs van olie stijgt, totdat de inflatie niet meer onder controle kan worden gehouden. Goudvoorraden in de grond worden in zodanige mate van de markt gehouden dat de fysieke goudkoers een grote premie krijgt ten opzichte van papiergoud. Meer en meer investeerders zullen bereid zijn die hoge (stijgende) premie te betalen voor het fysieke goud. De hoge premie maakt de prijsvorming op de papieren goudmarkt ongeloofwaardig. Bullion banks moeten hun verplichtingen vervolgens in cash afhandelen. Dan begint de run op goud.

Zoals ik eerder gezegd heb:

—- Vandaag de dag is de rol van olie verschoven van het fundamentele vraag en aanbod spel van de ‘gebruikswaarde’ naar een ‘monetaire waarde’ in het ondersteunen van een valutablok. Het zijnd e olieproducerende landen die concessies moeten doen. De dollarprijs van olie kan aanzienlijk stijgen, indien de VS hier achter de schermen steun voor geeft. Daar komt bij dat de wereldwijde papieren goudmarkt ontmanteld kunnen worden als een aanvullende voorwaarde om de afrekening van olie in dollars vast te kunnen houden.—-

Het is makkelijk om te zien dat de meeste grote oliereserves van de wereld hun waarde politiek gezien al hebben omgezet met de succesvolle introductie van de euro. De euro heeft nog maar een kleine handelswaarde, maar het feit dat de munt bestaat heeft een veel grotere waarde. De euro heeft namelijk de link tussen olie en de dollar doorbroken, waardoor de olieprijs in dollars nu ongehinderd kan stijgen. De olieprijs is inderdaad gestegen in de eerste maanden na introductie van de euro. De prijs van deze meesterzet op ons schaakbord? Deze nieuwe prijsvorming in euro’s zal de moderne papieren goudmarkt beëindigen en de dollar en de euro op een gelijk speelveld brengen.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *