Nepal verhoogt heffing op goud met 30%

Een tola is een gewichtseenheid die gelijk staat aan 3/8 troy ounce, ongeveer 11,664 gram. Deze gewichtseenheid stamt nog uit het Brits-Indiase systeem en wordt in diverse Aziatische landen nog steeds gebruikt. Voor het gemak heb ik de getallen omgerekend van tola naar grammen en van Nepalese roepie naar Amerikaanse dollars. De heffing op goud was voorheen 2.750 roepie per tola, waardoor we kunnen spreken van een belastingverhoging van ongeveer 30%.

Bullion Street heeft van Nepalese goudhandelaren veomen dat juweliers geconfronteerd worden met een tekort aan goud, terwijl de vraag naar het edelmetaal momenteel juist erg groot is als gevolg van de vele bruiloften. De hogere belasting maakt het goud nog duurder (of waardevoller..) in de Nepalese markt.

De verhoging van de belasting volgt kort op het besluit van India om de importheffing op te schroeven. India heeft zelf vrijwel geen eigen goudproductie, waardoor het aanbod moet komen van import en recycling. Door die import te belasten denkt de Indiase overheid de vraag naar het gele metaal af te kunnen remmen. Door de importheffing te verhogen werkt India wel meer goudsmokkel in de hand, want hoe hoger de heffing via het officiele importkanaal wordt, hoe aantrekkelijker het is om het goud illegaal het land binnen te smokkelen. Om het smokkelen van goud van Nepal naar India te ontmoedigen verhoogt Nepal haar heffing op goud. Door de verhoging naar 3.600 roepies per tola is het verschil in belasting tussen goud in Nepal en goud in India verkleind tot 120 roepies per gram (omgerekend iets meer dan $1,39 per gram goud).

Goud schaars in Nepal

Nepalese juweliers krijgen dagelijks ongeveer 15 kilogram goud binnen, terwijl er vraag zou zijn naar 40 kilogram goud per dag. Het behoeft geen uitleg dat deze onbalans zich zal vertalen naar hogere prijzen. Ondertussen kan men Nepalese handelaren er nog steeds niet van verzekeren dat de belastingverhoging de goudsmokkel van Nepal naar India zal afremmen.

In het grensgebied van Nepal, dat grenst aan India, is er veel vraag naar Indiase roepies. Daarom wordt aan de grens goud uit Nepal geruild voor Indiase roepies. De officiele wisselkoers is 100 Indiase roepies per 160 Nepalese roepies, maar vanwege de schaarste aan Indiase roepies is de Nepalese bevolking bereid 168 roepie neer te tellen voor 100 eenheden van de Indiase valuta. Dat is een premie van 5% ten opzichte van de officiele wisselkoers.

Volgens analisten is goud het nieuwe ruilmiddel geworden voor handelaren die illegale import van goederen uit buurland India wille afrekenen.  De export van goud naar India is zelfs zo lucratief dat smokkelaars goud uit China halen, om dat vervolgens via Nepal naar India te brengen.

Gouden muntstuk van 2 tola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.