Goud en zilver report (Week 51)

De afgelopen week bereikte de goudkoers ook in dollars het laagste niveau in meer dan drie jaar tijd. Op donderdag 19 december zakte de koers intraday naar een dieptepunt van ongeveer $1.187 per troy ounce, een prijs die we begin augustus 2010 voor het laatst gezien hebben. In euro’s zakte de goudprijs al eerder door het oude dieptepunt van eind juni heen, als gevolg van een wisselkoerseffect. De euro staat op dit moment veel sterker dan tijdens de oude bodem van eind juni dit jaar.

In euro’s zakte de goudkoers de afgelopen week van €901,45 naar €880,12 per troy ounce, een daling van 2,37%. In dezelfde periode zakte de prijs in dollars van $1.238,74 naar $1.204,24, een verlies van 2,79%. De zilverkoers zakte van €461,07 naar €456,23 per kilogram (-1,05%) en van $19,71 naar $19,40 per troy ounce (-1,57%). Het komt niet vaak voor dat de prijs van goud een grotere daling laat zien dan die van zilver, omdat de zilvermarkt veel kleiner is en daardoor meestal grotere uitslagen in beide richtingen laat zien dan goud.

Waarom goud het de afgelopen week meer moest ontgelden dan zilver, daar kunnen we geen sluitend antwoord op geven. Goud wordt voornamelijk als monetair metaal gezien, terwijl zilver een belangrijke industriële component heeft. De aankondiging van tapering door de Federal Reserve was een monetair besluit, wat mogelijk de verklaring kan zijn voor de grotere prijsdaling van goud.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

EUR/USD

De hierboven genoemde percentages laten tevens zien dat de dollar de afgelopen week wat sterker is geworden ten opzichte van de euro. We zien een herhaling van zetten in de valutamarkt, want net als eind oktober weet de euro ook nu niet door te stoten naar $1,40. In de eerste helft van november zakte de wisselkoers met vijf cent tot iets meer dan 1,33. Deze week zakte de EUR/USD wisselkoers van 1,375 naar 1,3675, een daling van -0,54% die hoogstwaarschijnlijk ook toegeschreven kan worden aan de tapering van Bernanke.

De EUR/USD wisselkoers breekt nog niet door de 1,40 heen

De EUR/USD wisselkoers breekt nog niet door de 1,40 heen (Bron: Yahoo Finance)

Tapering

Deze week ging het hoge woord er eindelijk uit. Op de valreep van het voorzitterschap van Bernanke wordt de tapering gestart. Met ingang van januari koopt de centrale bank niet langer $85 miljard per maand, maar ‘slechts’ $75 miljard. We lieten eerder al zien hoe groot de impact van dit besluit is, maar we plaatsen de grafiek graag nog een keer om u erop te wijzen hoe klein deze zet van de Amerikaanse centrale bank eigenlijk is. Commentatoren kunnen er veel woorden aan vuil maken hoe goed die tapering wel niet is (herstel!), maar de volgende grafiek van Zero Hedge bewijst dat die $10 miljard minder slechts een druppel op een gloeiende plaat is. De cijfers zeggen opnieuw meer dan de mooie woorden… (Merk op dat de balans van de Federal Reserve de $4 biljoen inmiddels gepasseerd is!)

De impact van $10 miljard tapering in 2014

De impact van $10 miljard tapering in 2014 (Bron: Zero Hedge)

Aandelen omhoog, staatsobligaties en edelmetalen omlaag

Hoe marginaal het effect van tapering in het grotere geheel dan ook mag zijn, de markt verwacht dat dit nog maar het begin is. De aandelenmarkten in Europa en in de VS schoten na de aankondiging van deze beleidsverandering omhoog, terwijl de edelmetalen opnieuw door het putje gingen. Doordat de Federal Reserve de voet een klein beetje van het monetair gaspedaal haalt kropen ook de obligatierentes weer een beetje omhoog. De 10-jaars obligaties van de VS noteerden vrijdagavond 2,89%, terwijl het Britse schuldpapier met dezelfde looptijd naar 2,97% steeg. Ook de Duitse rente voor 10-jaars schuldpapier ging de afgelopen week heel iets omhoog, tot 1,88%. De Japanse obligatierente daalde afgelopen week weer wat, maar daar speelt de monetaire stimulering van de Bank of Japan ongetwijfeld een grote rol in.

Fysiek goud blijft schuiven

Een lagere goudprijs brengt meer goud in beweging. Het afgelopen jaar zagen we de Chinese import van goud sterk toenemen. Ook in andere Aziatische landen blijft de vraag naar het gele metaal groot. Smelterijen en opslagdepots in Zwitserland maken extra uren om aan de groeiende vraag naar geel metaal te voldoen, gezien de import- en exportcijfers die Koos Jansen regelmatig bijwerkt op zijn blog.

Het nieuwe aanbod van goudmijnen is essentieel om de stroom van goud op gang te houden, maar dat is niet de enige bron. Ook bovengrondse goudvoorraden worden aangesproken, omdat steeds meer beleggers hun claims op dit metaal in de verkoop doen. Bloomberg publiceerde deze week een artikel waarin staat dat de verschillende goud-ETF’s dit jaar 31% van hun voorraad liquideerden. Beschikten de meest gangbare exchange-traded funds begin dit jaar gezamenlijk over meer dan 2.600 ton goud, nu is daar nog ongeveer 1.800 ton van over. Het is niet alleen de eerste uitstroom van goud uit de ETF’s in een jaar, het is ook nog eens een substantiële! Dit jaar werd er al 800 ton goud uit de kluizen van dit soort fondsen gehaald en volgens analisten van Bloomberg zal daar volgend jaar nog eens 311 ton extra aan onttrokken worden.

GLD

Op Marketupdate publiceren we regelmatig de laatste cijfers over de stand van zaken bij GLD, met afstand het grootste goud-ETF ter wereld met een actuele marktwaarde van bijna $34 miljard. Alleen de afgelopen week werd er weer 13,5 ton goud uit het fonds onttrokken door de zogeheten ‘Authorized Participants’ (een aantal banken en brokers). De volgende twee grafieken laten respectievelijk het verloop van GLD zien in 2013 en in haar complete geschiedenis sinds 2004.

Voorraadontwikkeling GLD ETF in 2013

Voorraadontwikkeling GLD fonds in 2013

Voorraadontwikkeling GLD ETF sinds 2004

Voorraadontwikkeling GLD fonds sinds 2004

Comex

Op Goudstandaard lazen we deze week dat er ook steeds meer goud aan de Comex onttrokken wordt. De Registered Inventory, de goudvoorraad die gebruikt kan worden voor fysieke uitlevering, daalde onlangs naar 490.000 troy ounce, het laagste niveau sinds 1998! Steeds meer partijen laten fysiek goud uitleveren, met als gevolg dat er momenteel 79x zoveel claims op goud uitstaan als wat er aan fysiek goud nog aanwezig is. Ook dit is een bewijs dat de daling van de goudprijs fysiek goud in beweging zet. Voor alle details en extra grafieken verwijzen we naar Goudstandaard.

Voor iedere troy ounce goud in de Comex circuleren 79 claims

Voor iedere troy ounce goud in de Comex circuleren 79 claims (Bron: Jesse’s Café Américain)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *