Sinds halverwege december zijn de prijzen van goud en zilver sowieso weinig van hun plaats gekomen. Een verklaring daarvoor is moeilijk te geven. Er zijn verschillende factoren die de prijs op de papieren goudmarkt kunnen beinvloeden. Als we kijken naar de snelheid en de timing van de koersdaling afgelopen vrijdag is manipulatie niet uit te sluiten. We zien te vaak dat de goudprijs (en de zilverprijs) om gezette tijden een daling inzetten. Vaak is dat direct na de opening van de COMEX of vlak voor de Londen PM Fix. Afgelopen vrijdag stopte een sterke koersdaling vlak voor 10 uur, het moment waarop een Londen fix prijs wordt vastgelegd. Het is denkbaar dat er contracten zijn waarbij de prijs wordt vastgesteld op basis van deze fix. Door plotseling veel contracten aan te bieden op de markt kan de prijs naar beneden gedrukt worden.

De Londen PM fix was vrijdag €1243,25, tegenover een AM fix van €1259,29. Op donderdagmiddag was de PM fix nog €1270,48. Door de sterke volatiliteit in de goud- en zilverprijzen worden kopers van edelmetaal op de proef gesteld. De fundamentele redenen om goud te kopen zijn nog minstens zo sterk aanwezig als een paar jaar geleden. Ook blijft China nog steeds massaal goud aan haar reserves toevoegen. De stijgende trend in de goudprijs over de afgelopen twaalf jaar is ook nog steeds niet gebroken. Zilver doet het beduidend slechter, wat ondanks de grote volatiliteit komen de prijzen nog steeds moeilijk van hun plek. De toenemende hoeveelheid fysiek goud en zilver in verschillende ETF's heeft daar blijkbaar weinig invloed op.

Volgens analist Turd Ferguson van TFMetals is er wel een verklaring te vinden voor de dalende goudprijs. Hij zegt uit twee verschillende bronnen veomen te hebben dat de Zwitserse centrale bank goud aan het verkopen is om verliezen op de Japanse yen te dekken. Maar ook aan die verklaring wordt getwijfeld, gezien de reacties op zijn twitter bericht.

Valuta effect

Het is ook interessant om het koersverloop van goud en zilver in $ en €  van de afgelopen dagen naast elkaar te leggen. Doordat de euro de afgelopen week een stuk sterker is geworden ten opzichte van de dollar hebben beleggers in de eurozone minder cash nodig om goud te kopen. Dat is dan weer de positieve uitleg van dalende koersen. Donderdag steeg de goudprijs met 1,36% in dollartermen, terwijl de prijs uitgedrukt in euro's vlak bleef. Daarmee weerspiegelt de goudprijs nu ook de zwakte in de dollar. De EUR/USD liep in een week tijd op van minder dan $1,30 naar $1,3344. De euro werd dus 2,6% meer waard ten opzichte van de dollar, een sterke verschuiving die we al enige tijd niet meer gezien hebben. De doemverhalen rondom de euro zijn even naar de achtergrond verdwenen, waardoor de blik weer gericht wordt op het financieringsprobleem van de VS. Binnenkort staat de verhoging van het schuldenplafond alweer op de agenda en in maart zal de Amerikaanse politiek zich opnieuw moeten buigen over bezuinigingsplannen die eind vorig jaar werden uitgesteld.

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Euro sterkte met maarliefst 2,6% aan ten opzichte van de dollar (Bron: Yahoo Finance)

De goudprijs in € is over de afgelopen vier maanden vrijwel niet gestegen (Bron: Goudstandaard)