Gold Trail: Dollar stevent af op hyperinflatie (Deel XXVII)

De afgelopen decennia is het wereldwijde aanbod van dollars explosief gestegen door schuldexpansie van de VS. Toch bleef de inflatie laag, omdat andere landen de dollars door de jaren heen verzamelden als vorm van reserve. En dat is begrijpelijk, want de meeste wereldwijde handel wordt nog steeds afgerekend in deze valuta. Toch is het niet de natuurlijke situatie. De steun voor dit dollarsysteem, dat de VS een exorbitant privilege geeft ten opzichte van andere landen, is de laatste jaren tanende. Dit heeft implicaties voor de waarde van de dollar. Als de rest van de wereld besluit andere valuta dan dollars te gebruiken, dan zijn al die dollars in de wereld alleen nog maar te gebruiken in de VS. Dat zal een ongekende prijsinflatie teweeg brengen, omdat de VS uit zichzelf nooit zoveel waarde kan produceren als de rest van de wereld. De koopkracht van een dollar zal slechts een fractie blijken te zijn van wat deze vandaag de dag heeft.

Gold Trail: Dollar stevent af op hyperinflatie (Deel XXVII)

FOA (7 oktober 2000): Velen van jullie kunnen inmiddels wel zien, zoals uit de praktijk gebleken is, dat de goudmarkt geëvolueerd is. Het is een ander soort markt geworden dan die van een aantal jaar geleden. De manier waarop de markt nu reageert op gebeurtenissen in de wereld komt niet in de buurt bij de reactie zoals die 15 jaar geleden zou zijn geweest. Of je nou goudaandelen volgt, meespeelt in de derivatenmarkt van papiergoud of fysiek goud koopt, je portfolio wordt beïnvloedt door deze belangrijke wijzigingen in de manier waarop goud gewaardeerd en geprijsd wordt.

Het is belangrijk om iedereen nu van op de hoogte te brengen, omdat de meeste beleggers in de ‘goudmarkt’ een belang hebben in dit spel. Ook ben ik van mening dat het hele systeem zoals we dat nu kennen het einde van haar levensduur bereikt heeft. Daarom maak ik vandaag de eerste van veel heldere en to the point artikelen. Dit doe ik met als doel iedereen voor te bereiden op de lange weg die voor ons ligt.


De dollar als valuta en papiergoud? Beide zijn geinflateerd en beide zullen falen!

Neem even de tijd om te kijken naar de dollar als enkel en alleen een fiat valuta. Vergeet alles over haar huidige en historische verbinding aan goud. Beschouw de dollar als een munt die gedekt wordt door de feitelijke goederen die haar economie (die van de VS) voortbrengt en hoe deze dekking geregeerd wordt door een stabiele prijs voor deze goederen.

In andere woorden: Laten we aannemen dat we de VS toestemming geven alle valuta te drukken die ze wil, zo lang die hoeveelheid in overeenstemming is met de capaciteit van onze economische structuur om voldoende goederen tegenover die dollars te zetten. Laten we zeggen dat het succes hiervan af te lezen is aan een stabiele prijs van deze goederen (in termen van dollars).

Zo lang de Amerikaanse economie de goederen kan leveren voor dollars tegen stabiele prijzen, dan is het eerlijk om te zeggen dat we deze valuta allemaal zouden blijven gebruiken en sparen. Als de prijzen van de geleverde goederen voor een periode van tien tot twintig jaar ongeveer gelijk zouden blijven, dan zouden we in onze gedachten de valuta op gelijke waarde schatten als de fysieke goederen die we ermee kunnen kopen.

Zie je de gedachtegang van het bovenstaande? De meeste mensen willen dollars op dezelfde manier bezitten zoals ze spullen bezitten. Neem het volgende fictieve voorbeeld:

Ik ging naar een Ford dealer om te kijken naar een nieuwe SUV explorer. De dealer waar ik heen ging had voor tien jaar aan voorraad staan (het moet een hele grote dealer geweest zijn :)) en zei dat ze voor $22.000 per stuk weg gingen. Hij zei dat hij er zoveel had dat de prijs nauwelijks fluctueerde en dat deze zelfs zouden kunnen dalen. Ook zij hij dat ik rustig de tijd kon nemen om er over na te denken. Ik zou op ieder moment langs kunnen komen en er zeker van zijn dat hij dan nog voorraad zou hebben. Nou, ik had $22.000 op mijn bankrekening en mijn oude SUV deed het nog goed…. dus ik kocht niets. Ik ging terug naar huis, in de veronderstelling dat mijn $22.000 op de bank even goed was als een nieuwe Ford SUV. Met het verstrijken van de weken zei ik zelfs tegen mijn vrienden dat ik een ‘papieren SUV’ op de bank had staan! Ik hoefde alleen maar de dealer te bellen om er een te komen leveren.

Je ziet waar ik heen wil, nietwaar? Door de jaren heen heeft de VS verschillende vormen van dollars en dollarderivaten gecreëerd die niet alleen binnen de VS, maar ook over de rest van de wereld verspreid werden. De drijvende kracht achter deze dynamiek is in de perceptie van onszelf én van de rest van de wereld dat deze dollars en dollarderivaten niets minder zijn dan een papieren versie van de tastbare bezittingen. Dit is het fundament van een fiat valuta, dat de economische structuur van het land dat het geld in omloop brengt genoeg goederen kan leveren voor die valuta en dat kan doen bij stabiele prijzen.

Ons dollarsysteem is heel ver afgedwaald van deze verwachting. Al heel vroeg, jaren geleden, begonnen we meer geld bij te drukken dan wat we aan goederen produceerden. Prijzen begonnen als gevolg daarvan te stijgen (prijsinflatie). Maar we wisten ons daarop aan te passen door een rendement te verwachten op de dollarbezittingen die we hadden. Dit rendement zou compenseren voor het verlies aan koopkracht. We accepteerden dat een inflatie van 5% afgedekt kon worden met een rendement op dollars van bijvoorbeeld 8%. Door de jaren heen en gedurende opwaartse en neerwaartse periodes van inflatie begonnen we meer en meer de gedachte te accepteren dat extra rendement op onze dollarbesparingen de balancerende factor zou kunnen zijn. Vandaag de dag, of het nou in aandelen of in obligaties is, vertrouwen bezitters van dollars meer en meer op de winsten van hun beleggingen. Het extra risico dat men daarmee loopt wordt afgevangen door derivaten. Dat is althans de gedachte geweest.

Hoe ver konden we ernaast zitten? Nou, onze dollarrekeningen zijn gedekt omdat de getallen steeds groter worden. Je hebt tenminste je huiswerk gedaan en je hebt bewezen een goede handelaar te zijn! Maar in werkelijkheid zijn er steeds meer dollars in de wereld en deze toename helpt bezitters van dollars geloven dat hun geld nog steeds in waarde gelijk staat aan de werkelijke fysieke goederen. Maar het is nog maar de vraag of dat de capaciteit van de VS om goederen te leveren tegen een steeds groter aantal papieren claims toereikend is.

Door de jaren heen zijn we gaan denken dat alle soorten dollarsubstituten gemakkelijk omgezet kunnen worden in tastbare zaken, simpelweg door het te kopen. In andere woorden, door het geld uit te geven.

Nogmaals: Deze vorm van spenderen die direct voor ons ligt zal de dollar door inflatie om zeep helpen. Dit is hoe een systeem van contracten, zoals ons dollarsysteem, zal falen. Iedereen zal, door handel in aandelen of door rente op obligaties een steeds grotere hoeveelheid papieren claims verzamelen in de vorm van dollars. Zoals in mijn voorbeeld hierboven is het aanbod van ‘papieren SUV’s’ gegroeid, terwijl de capaciteit van de Amerikaanse economie om de goederen (in dit geval SUV’s) te leveren gelijk gebleven. In werkelijkheid kan het aanbod van deze fysieke goederen nooit in de buurt komen bij het aantal papieren claims dat uitgeschreven is!

In de dagen die voor ons liggen zullen we prijsinflatie zien die veroorzaakt wordt doordat fysieke goederen niet langer uitgeleverd worden tegen al het geld dat in de economie rond gaat. In veel gevallen zullen de bezitters van deze papieren claims (dollars) zien dat de waarde van hun spaargeld gekelderd is, omdat de onderliggende fysieke goederen fors in prijs zijn gestegen.

Dit is dus de klassieke prijsinflatie die het gevolg is van een lange periode van expansie van fiat valuta. Van begin af aan wordt het geld gezien als een contract voor levering van goederen in de toekomst. We sparen het papiergeld in plaats van het allemaal uit te geven, wat eigenlijk logisch is. Echter, hoe meer mensen dat doen en hoe meer mensen op internationaal niveau die dollars bewaren, hoe meer dollars beleidsmakers kunnen bijdrukken als methode om fictief vermogen te creëren. Deze expansie van valuta wordt gebruikt om goederen, diensten, grondstoffen en zelfs olie te kopen! Maar iedere tijdlijn heeft een begin en een einde. Vandaag de dag zijn we aan het einde van de tijdlijn van de dollar gekomen.

Verder:

Zien we enige vergelijking met ‘papiergoud’ in het bovenstaande? Ik geloof van wel! Als een hand in een handschoen legt het papiergoud dezelfde route af als het papiergeld in ons moderne banksysteem. Voor iedereen die denkt dat hun papieren dollars uitgegeven kunnen worden voor goederen en dat ze die allemaal kunnen krijgen voor de prijzen van vandaag …. zo zijn er bijna net zo veel bezitters van papieren derivaten van goud die denken dat de rest van de wereld ze fysiek goud gaat leveren tegen de prijzen waarvoor vandaag de dag de goudcontracten verhandeld worden. Dat zijn heel veel ‘goudbezitters’!

De bezitters van ‘papiergoud’ zullen uiteindelijk wel iets beter af zijn dan de bezitters van dollars in de superinflatie die komen gaat. Beide zullen achterlopen op de prijsstijging van fysieke goederen en fysiek goud, zodra het systeem niet meer in staat is te leveren. De één zal bij de groenteboer staan in een poging die waardeloze dollars te ruilen voor eten, terwijl de andere in de rechtbank wacht op uitlevering van fysiek goud dat er simpelweg niet is.

Dit zag Another (en ik, omdat ik hem volg) al heel lang aankomen. We kopen fysiek goud niet voor de grondstofwaarde, maar voor de geldwaarde die zichtbaar wordt bij het falen van het hele dollarsysteem. We verwachten niet dat de hele wereld ten onder zal gaan, we verwachten slechts een verandering. We zien een transitie waarin de infrastructuur verdwijnt die handelaren ervan weerhoudt vermogen op te bouwen. Goudbeleggers haten deze visie omdat er geen dollarwinsten voor hen zijn weggelegd in ons scenario. Maar dollarwinsten waren toch precies datgene wat we wilden vermijden…

Tot op de dag van vandaag is de visie van Another correct gebleken. Het papieren dollarsysteem staat in brand en de papieren goudmarkt zal falen door een alsmaar groeiend aanbod. De dollar wordt omhoog gemanipuleerd terwijl de olieprijs stijgt, waardoor de Federal Reserve alle kans wordt ontnomen de rente te verhogen en het systeem in bedwang te houden. Hyperinflatie is wat ons te wachten staat.

Ik zal hier een andere keer meer over vertellen.

FOA/gids van de Gold Trail (Vertaling door Frank Knopers)

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Gold Trail: Dollar stevent af op hyperinflatie (Deel XXVII)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *