Gold Trail: Hoe sterk is de dollar? (Deel XXV)

Waarom accepteren landen de valuta van één land als hun belangrijkste reserve? Wat als dat land haar verplichtingen niet nakomen en de reserves waardeloos worden? En waarom zou je de waarde van die munt blijven opdrijven, ten koste van de levensstandaard van je eigen bevolking? In dit deel van de Gold Trail legt FOA uit welke rol de ECB met de euro zal spelen in deze transitie naar een nieuw internationaal monetair systeem.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Gold Trail: Hoe sterk is de dollar? (Deel XXV)

In de hedendaagse wereld lijkt het er steeds meer op dat fysiek goud de beste plek is om te zitten. Het neemt de ‘hoge weg’ boven risico en we kunnen de actie volgen met weinig angst om met lege handen te eindigen. We zouden met alles kunnen eindigen!

Echter, pas ervoor op dat je onderweg onze route niet verward met de route van diegene die het pad van papiergoud bewandelen. Als ze me vragen “Heb je nog steeds verlies op je positie in goud?” dan antwoord ik: “Het spijt me, je moet de klimmers aan de overkant van de vallei gemist hebben. We hebben gehoord dat ze daar problemen hebben, maar hun goud is anders dan het onze. Zodoende is hun pijn niet onze pijn”.

Westerlingen vragen zich vaak af waarom zoveel vermogende mensen goud kopen als de prijs daalt. Ik zal hiervoor hetzelfde voorbeeld gebruiken dat we recent gebruikten met betrekking tot de euro. Het is niet het goud dat onderuit gaat, maar de dollar die omhoog gedreven wordt richting een breekpunt. En dit zal echt de laatste rally zijn. We hoeven hier niet lang meer onder te lijden.

Neem een blik over de hele wereld en plaats jezelf in een van die vele landen. Bedenk dan eens in hoeveel landen men de dollar zal stijgen over de afgelopen jaren, met tenminste 30% tegenover hun eigen valuta. Echter, voor de recente prijsstijging van olie, is de werkelijke kostprijs en kostenstructuur van de meeste Amerikaanse goederen niet met 30% gestegen binnen de Amerikaanse markt. No, ik probeer niet een discussie te voeren over de juistheid van de Amerikaanse CPI. Ik probeer aan te geven dat de VS nog niet begonnen is aan de fase van echte prijsinflatie. Die fase brengt onze inflatie op wereldwijde schaal aan het licht.

us-dollar.siHet punt dat we maken door er met de ogen van een buitenstaander naar te kijken is dat de goudprijs de binnenlandse prijsvorming van goud in de VS weerspiegelt, niet de wisselkoers. Zoals we eerder al zeiden meten we de werkelijke waarde van een munt af aan haar koopkracht in de lokale markt. Vanuit deze positie is het duidelijk dat Amerikaanse goederen nog niet in de buurt zijn gekomen bij de dollarexpansie die de afgelopen 20+ jaren heeft plaatsgevonden. Het is ene dynamiek die lang geleden al was blootgelegd, indien de status van de dollar als wereldreservemunt zo werd bedreigd als nu.

Had een grote groep landen de afgelopen jaren dollars aangehouden, dan zouden ze gezien hebben dat hun koopkracht op de Amerikaanse markt met meer dan 30% in toegenomen, in vergelijking met hun verschillende lokale valuta. Echter, de Amerikaanse prijzen daalden zelfs niet een beetje op basis van een toename in productiviteit om te compenseren voor de verandering in wisselkoers tegen andere valuta. Nee, de hele wereld is niet fout in de manier waarop goederen geprijsd worden. Ook zijn wij als Verenigde Staten niet bijzonder productief. Het is overduidelijk dat de dollar opgedreven wordt in een eindstrijd die meer weg heeft van een strijd tussen minnaars. Maar deze strijd zal onze leeftijd blootleggen.

Om een voorbeeld te geven: Als andere landen goud hadden gekocht voor $400 per troy ounce, dan zou het verlies aan koopkracht op de Amerikaanse markt vergelijkbaar moeten zijn met het verlies in wisselkoers van hun valuta tegenover de dollar. Haal die 30% daling in de wisselkoers af van de goudkoers van $400 en je komt rond de $280 uit. Dat is ongeveer waar we nu staan. Deze actuele prijs laat wereldwijd zien dat, wanneer je goud gebruikt als een maatstaf voor echte economische waarde, de Amerikaanse goederen al geinflateerd zijn in de VS. Juist, onze inflatie is de afgelopen jaren meer dan 30% geweest, vergeleken met de wereldwijde prijsstructuur.

Dit is het proces waar we nu al diep in zitten. Onze economie kan zich niet aanpassen aan de concurrentie met dit oude geldsysteem. Om ons economische momentum vast te houden moeten we terugvallen op een pure geldinflatie. Maar dat zal deze keer anders zijn dan andere keren! Vandaag de dag zal de enige moderne reservemunt alle valuta op een gelijk speelveld brengen. De valuta in kwestie is olie!

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *