Goudmijnen onder druk door lagere goudprijs

Mogelijk is de daling van de goudprijs de belangrijkste oorzaak voor de sterke koersdaling van de mijnaandelen. Die hebben de afgelopen zes maanden al 28% van hun waarde verloren, terwijl de goudprijs over dezelfde periode met maar 9% omlaag ging. Volgens Kenneth Hoffman van Bloomberg Industries is de goudprijs sinds 2003 weliswaar verviervoudigd, maar zijn de mijnkosten sindsdien met een factor vijf gestegen.

Over de eerste negen maanden van 2012 bedroeg de gemiddelde kostprijs voor een troy ounce goud voor de elf grootste mijnbouwbedrijven $991, zo schrijft de Belgische nieuwssite Moneytalk. Mijnen kunnen nog genoeg winst maken, maar die winst is sterk afhankelijk van de grillen van de markt. Daalt de goudprijs, dan heeft dat een negatief effect op de winstgevendheid per aandeel.

Mijnbouwbedrijven leverden tijdens de vorige 'bull market' in goud een hoger rendement op dan het edelmetaal zelf. Vanuit die gedachte kiezen sommige beleggers liever voor de mijnaandelen dan het fysieke edelmetaal zelf. Wie in de mijnbouwaandelen zat heeft vanaf het dieptepunt in 2008 tot en met het najaar van 2011 veel winst gemaakt. Sindsdien hebben de mijnaandelen gemiddeld 40% van hun waarde verloren en lijkt de bodem nog niet in zicht.

Goudmijnaandelen zijn hard getroffen door de daling van de goudprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.