Meer dan 60 doden door instorten goudmijn Darfur

Reuters schrijft dat er meer dan een half miljoen Soedanezen werkzaam zijn in kleinschalige goudmijnen, waar men op ambachtelijke wijze met relatief eenvoudig gereedschap dagelijks op zoek gaat naar goud. Het is gevaarlijk werk, omdat er vrijwel geen veiligheidsmaatregelen genomen worden in dit soort kleinschalige mijnen.

Soedan exporteerde vorig jaar naar schatting $2,5 miljard aan goud. Door de stijging van de goudprijs wordt het steeds lucratiever om goudmijnen te bouwen. Dat gebeurt ook veel op kleine schaal in illegale goudmijnen. Door de macht van de rebellen is het voor professionele bedrijven minder interessant om te investeren in goudmijnen. Daarvoor is de situatie in Soedan niet stabiel genoeg.

Een getuige van de instorting van de goudmijn zei tegenover Reuters dat verschillende reddingspogingen niet succesvol waren. ABC News kreeg van een getuige te horen dat er geen lijst van namen werd bijgehouden en dat het daarom nog onduidelijk wie er om het leven zijn gekomen en hoeveel slachtoffers er precies gevallen zijn.

Een bewoner van een nabij gelegen dorp zei dat de kleine goudmijnen heel dicht op elkaar gebouwd worden. Als er dan één instort heeft dat ook effect op de omliggende mijnen. “Dat is wat er in deze mijn gebeurd is. Alle omliggende mijnen waren ook ingestort”.

Zuid-Soedan

De afscheiding van Zuid-Soedan had een grote impact op het noordelijke deel van Soedan. Driekwart van de olieproductie vindt plaats in het gebied dat nu bij Zuid-Soedan hoort. Het noorden zoekt daarom naar andere inkomstenbronnen, waar de goudmijnen onderdeel van uitmaken.  Doordat het noordelijke deel van Soedan veel olie-opbrengst misloopt heeft het minder middelen om inteationale betalingen te verrichten. Als gevolg daarvan heeft de munt veel waarde verloren en is de inflatie opgelopen tot meer dan 40%.

De traditionele goudwinning aan het landoppervlak leverde in de eerste elf maanden van vorig jaar ongeveer 41 ton goud op, omgerekend is dat $2,5 miljard. Dat maakte de Soedanese minister van mijnbouw bekend. Hij verwacht voor dit jaar een mijnproductie van 50 ton goud.

Zestig doden door instorten Soedanese goudmijn

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *