De goudreserve van China is in de maand april gestegen van $71,48 naar $74,75 miljard, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centrale bank. De stijging kan deels toegeschreven worden aan een uitbreiding van de goudvoorraad en deels aan de hogere goudkoers. Omgerekend voegde de centrale bank bijna 11 ton aan haar reserves toe, waarmee de totale reserve een omvang van 1.808,4 ton bereikte. Daarmee staat het land op de vijfde plaats van de World Gold Council ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden, achter de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Frankrijk.

China blijft goud kopen

De centrale bank van China blijft onafgebroken fysiek goud kopen en rapporteert sinds juni vorig jaar maandelijks over de omvang van de goudvoorraad en de valutareserve. Dat doet de centrale bank in het kader van transparantie en om te voldoen aan de internationale standaarden van het IMF. Het geven van openheid over de reserves was voor China een vereiste om deel te mogen nemen aan de SDR, een alternatieve wereldreservemunt die gebaseerd is op een mandje van verschillende valuta.

Voor die tijd was China heel terughoudend met het vrijgegeven van informatie. Voor 2015 heeft de centrale bank slechts twee keer een uitbreiding van de voorraad edelmetaal bekend gemaakt, namelijk in 2002 en 2009. De volgende grafiek laat de ontwikkeling zien sinds 2001.

goudvoorraad-china-2001-2016

Totale goudvoorraad China sinds 2001 (Bron: SAFE)

Uitbreiding goudvoorraad

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 heeft China haar goudreserve verdrievoudigd ter diversificatie van de dollarreserves. China heeft sinds juli vorig jaar gemiddeld ruim 15 ton goud per maand aan haar voorraad toegevoegd. Ten opzichte van de totale reserves van China vertegenwoordigt de positie in edelmetaal slechts een aandeel van 2,5%. Het grootste deel bestaat nog steeds uit valutareserves, voornamelijk Amerikaanse staatsobligaties.

Sinds het begin van dit jaar heeft de centrale bank van China 46,4 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Analisten van Barclays verwachten dat het land dit jaar in totaal 215 ton aan haar reserves zal toevoegen.

goud-percentage-apr2016

Chinese goudvoorraad stijgt naar 2,25% van totale reserves (Bron: SAFE)

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold