Goldman Sachs: “Ga short op goud”

Goldman Sachs rekent op een sterker economisch herstel in de VS en verwijst naar de negatieve prijsontwikkeling van goud over de afgelopen maanden. De stijgende aandelenkoersen lokken beleggers weg uit het goud, dat het afgelopen anderhalf jaar procentueel weinig rendement heeft opgeleverd. De Amerikaanse zakenbank gaat nog een stapje verder, want ze geeft haar klanten ook het advies om alle long posities in goud op de COMEX van de hand te doen. Daarvoor in de plaats moeten klanten juist een shortpositie innemen op de goudmarkt, zo adviseert Goldman.

De bank verwacht een geleidelijke daling van de goudprijs en gaf een lager koersdoel uit voor de komende drie, zes en twaalf maanden. Waren die koersdoelen eerst nog respectievelijk $1.615, $1.600 en $1.550 per troy ounce, nu zijn ze verlaagd naar $1.530, $1.490 en $1.390. Als we Goldman Sachs mogen geloven wordt 2013 dus het eerste jaar sinds 2001 waarin de goudprijs in dollars niet zal stijgen.

De goudprijs is op het moment van schrijven $1.578 per troy ounce, veel lager dan het oorspronkelijke koersdoel van $1.810 per troy ounce dat Goldman Sachs aanvankelijk gaf voor 2013. Toen Goldman Sachs eind 2011 een koopadvies gaf voor COMEX goud was de prijs ongeveer $1.370 per troy ounce en spiegelde de bank een prijsstijging voor van $219 per troy ounce.

Goldman Sachs licht haar besluit toe:

“Ondanks de terugkeer van risico-aversie uit de Eurozone en teleurstellende economische data uit de VS is de goudprijs niet van haar plek gekomen. Het weerspiegelt dat de overtuiging om goud aan te houden aan het wegvallen is. Terwijl er nog risico is op een mild stijgende goudprijs op de korte termijn bij een zwakker economisch herstel in de VS zien we de goudprijs over heel 2013 toch dalen. Als onze verwachting van een lagere goudprijs waarheid wordt kan het snel gaan. De goudprijs kan zelfs sneller dalen dan waar wij rekening mee houden, omdat er nog veel speculatief geld in de markt zit dat rekent op een verdere stijging van de goudprijs.”

Goldman Sachs verwacht lagere goudprijs in 2013 en 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.