Infographic: Geschiedenis van goud confiscatie

In een tijden van crisis zijn overheden in staat de meest extreme maatregelen te nemen om het vermogen van haar burgers in te vorderen. Financiële repressie zoals het devalueren van de munt, het ongeldig verklaren van bankbiljetten, een heffing op spaartegoeden en zelfs confiscatie van goud behoren tot het instrumentarium van de overheid.

De volgende infographic van Mining.com laat een aantal historische voorbeelden zien van periodes waarin de overheid jacht maakte op het goud van haar eigen bevolking. De dreiging van confiscatie neemt toe in oorlogstijd en tijdens een grote economische depressie. De meest beruchte confiscatie was in 1933 in de Verenigde Staten, toen het goud werd ingevorderd tegen een koers van $20,67 per troy ounce. Na de invordering werd de prijs van een troy ounce goud verhoogd naar $35, een devaluatie van de dollar van meer dan 70%.

“Ook in Nederland werd het privé bezit van edelmetaal ooit verboden verklaard, namelijk in 1795. Dat gebeurde direct aan het begin van de Franse bezetting”, zo verklaarde Menno Brandsma van Hollandgold tegenover Marketupdate. Alleen tafelzilver werd destijds vrijgesteld van het verbod.

Lees ook:

history-of-gold-confiscation

Infographic: Historische voorbeelden van de consficatie van goud (Bron: Mining.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders