Vervalste Silver Eagle munten ontdekt

Het slachtoffer schrijft in een email aan Jeff van silver-coin-investor dat hij werkt als radioloog en daardoor beschikte over apparatuur om de munten te testen. Die test wees uit dat er de vervalste munt, die qua afmetingen en gewicht erg dicht bij het origineel in de buurt kwam, het metaal molybdeen bevatte. Zie hier de radiologische foto’s van de echte en de neppe Silver Eagle. van de Dit grijze metaal behoort tot de chroomgroep en is niet toevallig gekozen als basis voor een vervalste zilveren munt. De dichtheid van molybdeen is met 10.200 kg/m³ bijna gelijk aan de dichtheid van zilver, die is namelijk 10.500 kg/m³.

De valse Silver Eagle munt woog 0,97 troy ounce (omgerekend 30,1 gram), een verschil in gewicht dat zodanig klein is dat men het niet snel zal opmerken. Wel was de valse munt van molybdeen iets dikker en iets minder groot dan de echte zilveren Eagle van de U.S. Mint. Toch zou de vervalste munt voor een kenner snel door de mand vallen. De opdrukken aan de voor- en achterkant van de munt stonden namelijk in dezelfde richting, terwijl deze bij een echte munt omgekeerd zijn. Ook valt op dat er bij de vervalsing veel meer strepen staan op het schild van de adelaar.

Vorig jaar doken in New York en in China een aantal vervalste goudbaren op, maar ook zilveren munten blijken de moeite van het vervalsen waard te zijn voor kwaadwillenden. Molybdeen is een metaal met een zeer hoog smeltpunt, veel hoger dan het smeltpunt van zilver. Op het moment van schrijven is de prijs van een kilo Molybdeen iets meer dan $24. Daarmee is het metaal ruim dertig keer zo goedkoop als zilver.

Molybdeen

Molybdeen wordt onder meer gebruikt als katalysator in de petroleumindustrie, als pigment voor verf, inkt, plastics en rubber, in smeermiddelen die hittebestendig moeten zijn en voor gloeilampen. Het metaal wordt vooamelijk gewonnen in Rusland en in de Verenigde Staten.

Echte silver eagle
Echte silver eagle

Echt

Vervalste silver eagle
Vervalste silver eagle

Vervalst

Eén gedachte over “Vervalste Silver Eagle munten ontdekt

 • 19 april 2021 om 14:21
  Permalink

  Dit bericht is nu 8 jaar oud, maar nog altijd gebeurd het.
  Ik ben de vorige week opgelicht door 15 valse American Eagle te kopen in China. Mocht er interesse zijn dan wil ik graag het bedrijf met naam en toenaam bekend maken hier.

  Met vriendelijke groet,

  Pieter

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.