Nieuw onderzoek wijst op manipulatie goudprijs?

Het Financieel Dagblad publiceerde vandaag een artikel over manipulatie van de goudprijs. Tussen begin 2010 en eind 2013 werd de goudprijs mogelijk de helft van de tijd gemanipuleerd, omdat er op die dagen koersbewegingen plaatsvonden die niet op een andere logische wijze te verklaren zijn. In de aanloop naar de prijsfixing die twee keer per dag plaatsvindt blijkt de goudprijs opeens sterk te stijgen of te dalen, totdat het moment van de fixing bereikt is. Daarna keert de goudprijs weer terug richting het normale niveau.

Volgens Alberto Thomas van Fideres liet de goudprijs in vijftig procent van de gevallen een zeer verdacht koersverloop zien. “Dat is niet iets wat je mag verwachten onder normale marktomstandigheden”, zo verklaarde hij tegenover de Financial Times. De vijf banken die betrokken zijn bij de fixing van de goudprijs en die door de toezichthouders onderzocht worden weigerden commentaar te leveren.

Het artikel over de manipulatie van de goudprijs is door de Financial Times offline gehaald, maar is via de Google cache is deze alsnog op te vragen.

Fixing goudprijs

De vijf banken die betrokken zijn bij de fixing van de goudprijs hebben tijdens de fixing voorkennis van de markt, omdat ze tijdens het proces insider informatie krijgen over de verhouding tussen vraag en aanbod in de markt. Hoe dat precies in zijn werk gaat lees je in dit artikel over de goudprijs fixing. Met die voorkennis kunnen handelaren van deze vijf banken (Barclays, Deutsche Bank, Nova Scotia, HSBC en Société Générale) positie innemen om te profiteren van de verwachtte prijsontwikkeling. In het artikel “Fixing a Leaky Fixing: Short-Term Market Reactions to the London PM Gold Price Fixing” schrijft Andrew Caminschi dat het mogelijk is om een winstgevende handelsstrategie te bouwen met de voorkennis die banken hebben die deelnemen aan de dagelijkse fixing.

Opvallende stijging in handelsvolume bij fixing goudprijs

Opvallende stijging in handelsvolume bij fixing goudprijs (Bron: Caminschi, 2013)

Eind vorig jaar kwam de fixing van de goudprijs onder de aandacht bij toezichthouders in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk. De Duitse toezichthouder Bafin zei dat de manipulatie van de goudprijs fixing mogelijk een nog groter schandaal is dan de Libor manipulatie. Sander Boon verklaarde tegenover Marketupdate dat de prijzen van goud en geld aan de basis staan van alle financiële transacties en dat manipulatie van de goudprijs daardoor inderdaad nog schadelijker kan zijn dan het geknoei met de Liborrente.

Meer bewijzen van manipulatie goudprijs

Er zijn al langer aanwijzingen te vinden dat de goudprijs wordt gemanipuleerd. In 2010 kwam de website SK Options trading met een analyse van de intraday prijsontwikkeling van goud. In dit artikel wordt het vermoeden bevestigd dat de goudprijs tijdens de Amerikaanse handelsuren omlaag wordt gemanipuleerd en dat de prijs tijdens de Aziatische handel juist de neiging heeft om te stijgen. Begin 2012 schreven we op Marketupdate dat het bijzonder lucratief kan zijn om long te gaan op goud buiten de Amerikaanse handelsuren en short te gaan op het metaal terwijl de handel in de VS geopend is.

Met deze gecombineerde long-short strategie was een inleg van $100 miljoen in 2001 uitgegroeid tot een vermogen van $5,26 miljard in 2012 (exclusief transactiekosten). Dat is ruim tien keer zoveel als een simpele long strategie over dezelfde periode.

Een fictieve long-short strategie bewijs van manipulatie goudprijs in Amerikaanse handelsuren?

Een fictieve long-short strategie bewijs van manipulatie goudprijs in Amerikaanse handelsuren?

Dossier manipulatie goudprijs

Marketupdate heeft de afgelopen jaren al verschillende artikelen gepubliceerd over de mogelijke manipulatie van de goudprijs. We hebben al deze publicaties gebundeld in een nieuw dossier over de manipulatie van de goudprijs. Hier leest u al onze bijdragen die aan dit onderwerp gerelateerd zijn.

Klik hier voor het dossier

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Nieuw onderzoek wijst op manipulatie goudprijs?

 • Hillbilly77

  Beste mensen van marketupdate,

  als er sprake is van manipulatie vd goudprijs , dan moeten die gasten die de prijs manipuleren toch achter tralies ? Of in ieder geval voor t gerecht. Kunnen we hier geen zaak tegen aanspannen? als ieder ander mens fraudeert, dan zitten daar toch ook consequenties aan vast…??

  Beantwoorden
  • Het probleem is dat het lastig is om een slachtoffer aan te wijzen. Zo lang manipulatie mij in staat stelt fysiek goud te kopen tegen een gunstige prijs kan ik er ook van profiteren.

   Beantwoorden
 • Vinddevogel

  God is almachtig en mag dus alles.
  God staat boven iedereen 🙂

  Beantwoorden
 • Pingback: Het niet bestaande goud gaan inspecteren | Lang Leve Europa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders