Hebben beleggers meer vertrouwen in platina dan goud?

De afgelopen maanden hebben beleggers veel aandelen van ETF’s met goud en zilver van de hand gedaan. Sinds het begin van dit jaar hebben de goud- en zilver-ETF’s van ETF Securities ruim 35% van hun marktwaarde verloren. Veel beter ging het met hun platina-ETF, want die liet nog een waardestijging van 12% zien. Hebben beleggers meer vertrouwen in platina dan in goud?

Goud en zilver zijn vooralsnog de meest populaire edelmetalen onder beleggers, maar dankzij de opkomst van ETF’s wordt het ook steeds makkelijker om in andere edelmetalen te beleggen. Denk aan platina en palladium, edelmetalen die als fysiek beleggingsobject nog steeds relatief duur zijn.

Het afgelopen half jaar stond vooral platina in de belangstelling bij beleggers, zo blijkt uit de koersontwikkeling van het platinafonds van ETF Securities. Onderstaande grafiek laat zien dat beleggers goud- en zilver-ETF’s van de hand deden, terwijl beleggers met platina aan hun positie vasthielden. Steeds meer beleggers verwachten een tekort aan platina, omdat er regelmatig stakingen geweest zijn in de platinamijnen van Zuid-Afrika.

Beleggers stappen uit goud en zilver, maar houden vast aan het platina

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Hebben beleggers meer vertrouwen in platina dan goud?

 • Platinum is geen monetair metaal, het is de veel duurdere uitvoering van palladium.
  Het stijgingspercentage van palladium is tot op heden veel groter geweest dan platinium.
  Platinum en palladium worden beiden gebruikt in de autoindustrie(catalisatoren om de schadelijke uitstoot te beperken) en om de uitstoot van de industrie te beperken. , daarnaast worden beiden in beperkte mate gebruikt in de sieraden industrie.De prijzen van platinium en palladium verschillen enorm. De prijs van platinium beweegt zich enigszins hoger dan de goudprijs.Was de prijs van palladium in 2008 nog $250 per ounce, thans is deze $740 per ounce.(prijs blijft beter liggen dan die van goud en platinium), dat komt doordat palladium bijna uitsluitend voor industrieel gebruik geschikt is.
  Denk ook eens aal palladium in plaats van het veel duurderer broertje platinium.
  Voor alle harde assets(goud;zilver etc) geldt beter een vogel in de hand , dan 10….
  mvg

  Beantwoorden
  • Platina en palladium zijn inderdaad industriële metalen, net als koper, aluminium en staal. We noemen ze edelmetalen omdat ze bepaalde eigenschappen hebben, maar daardoor mogen we ze zeker niet over één kam scheren met goud.

   Het feit dat centrale banken alleen goud in de kluis hebben liggen is voor mij een belangrijke reden om ook voor goud te gaan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders