‘Britten zoeken toevlucht in goud vanwege Brexit’

Britten kopen goud om zich te beschermen tegen de onzekere uitkomst van de Brexit. Volgens Chris Howard van de Royal Mint is de vraag naar munten en baren de laatste tijd sterk toegenomen. Zo is er deze maand al 73% meer goud verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook eind vorig jaar nam de belangstelling om goud te kopen toe, wat deels toegeschreven kan worden aan de Brexit en deels aan de onrust op de financiële markten.

De Royal Mint produceert gouden en zilveren munten voor de particuliere markt. Met beleggingsmunten als de Brittannia en de Queens Beasts serie biedt het munthuis een alternatief voor de spaarrekening. Chris Howard, directeur van de afdeling edelmetalen bij het Britse munthuis, houdt rekening met een verdere stijging van de vraag naar goud. In een interview met Bloomberg zegt hij dat toenemende onzekerheid onder beleggers over de Brexit zorgt voor een vlucht naar veilige havens. “Door de blootstelling aan goud en andere edelmetalen uit te breiden kunnen ze het risico van marktvolatiliteit afdekken.”

Brexit

Het Britse parlement stemt dinsdag over het Brexit-akkoord van Theresa May. De verwachting is dat ze geen meerderheid zal behalen, wat betekent dat we opnieuw een periode van onzekerheid tegemoet gaan. Stemt het parlement tegen, dan moet ze binnen drie dagen met een alternatief plan komen voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

In 2016 bracht de Brexit de goudmarkt ook al in beweging. Toen de meerderheid van de bevolking via een referendum voor het vertrek uit de Europese Unie stemde schoot de goudprijs met 10% omhoog. Tegelijkertijd maakte het Britse pond een duikeling, waar de munt sindsdien niet meer van hersteld is. Het edelmetaal bewees daarmee haar toegevoegde waarde als bescherming tegen volatiliteit en valutaschommelingen.

In 2017 en 2018 zag het Britse munthuis de vraag naar goud dalen. Door de daling van de goudprijs en een stabilisering van het Britse pond was er minder belangstelling voor edelmetalen. In het financiële jaar dat eindigde in maart 2018 zakte de omzet van het munthuis met 28% naar £227 miljoen. Nu de volatiliteit op de aandelenmarkt toeneemt en de Brexit dichterbij komt neemt de vraag weer toe.

Brexit en volatiliteit aandelenmarkt stuwt goud naar hoogste niveau in maanden (Bron: Bloomberg)

Dit artikel verscheen eerder bij Holland Gold
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.