Goudprijs naar laagste niveau sinds begin 2016

De goudprijs in euro’s zakte deze week naar €1.058 per troy ounce en bereikte daarmee het laagste niveau sinds begin vorig jaar. De prijs van zilver daalde ondertussen naar €430 per kilogram, de laagste koers sinds april 2016. Dat de prijzen van beide edelmetalen zo onder druk staan is voor een belangrijk gedeelte toe te schrijven aan een wisselkoerseffect, want de euro is dit jaar veel in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Kreeg je begin dit jaar nog maar $1,05 voor een euro, nu is dat ongeveer $1,19. Dat betekent dat beleggers die nu goud kopen relatief meer edelmetaal voor hun geld krijgen.

Het effect van de wisselkoers wordt meteen duidelijk als we het rendement in dollars en in euro’s naast elkaar zetten. Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs in dollars met 8,7% gestegen, terwijl de prijs in euro’s netto juist 3,5% gedaald is. De zilverprijs in dollars is dit jaar per saldo 1,4% omlaag gegaan, terwijl het edelmetaal in euro’s dit jaar 12,5% goedkoper is geworden.

Goudprijs naar laagste niveau sinds februari 2016 (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs naar laagste niveau sinds april 2016 (Bron: Goudstandaard)

Renteverhoging Federal Reserve

De prijzen van goud en zilver staan niet alleen onder druk door de sterkere euro, maar ook door het vooruitzicht van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Beleggers en analisten verwachten dat de Federal Reserve tijdens de laatste FOMC ontmoeting van dit jaar, op 12 en 13 december, de rente opnieuw zal verhogen.

Traditioneel zien we in de aanloop naar een renteverhoging de goudprijs dalen, om vervolgens weer te stijgen nadat de renteverhoging heeft plaatsgevonden. Of de prijzen van edelmetalen dit patroon nu weer zullen herhalen is nog maar de vraag, maar de laatste twee keer bleek een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank juist positief uit te pakken voor goud.

Verkoop gouden munten daalt

De goudprijs bereikte in de eerste maanden van dit jaar nog een niveau van meer dan €1.200 per troy ounce (omgerekend bijna €39.000 per kilo) vanwege onzekerheid omtrent verschillende verkiezingen in Europa, maar sindsdien is het weer relatief rustig op de goudmarkt. Dat blijkt ook wel uit de verkoopcijfers van verschillende grote munthuizen, want die liggen dit jaar beduidend lager dan in voorgaande jaren.

De US Mint verkocht dit jaar maar half zoveel zilveren Eagle munten als in 2016, terwijl de vraag naar gouden munten in de eerste elf maanden van jaar 37% lager was dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook andere munthuizen merken dat het rustig is in de markt. Uit het laatste kwartaalrapport van de Royal Canadian Mint blijkt dat dit munthuis in de eerste drie kwartalen van dit jaar 33% minder gouden Maple Leaf munten en 19% minder zilveren Maple Leaf munten verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders