Zilver op weg naar minimaal $30

Door Willem Middelkoop
Zilver is hot. De prijs wil alleen maar omhoog. Op donderdag werd de $25 grens doorbroken. Reden? QE 2, oftewel het opnieuw aanzetten van de geldpers. Maar er is meer om een verdere stijging van zilver te verwachten.
De uitspraken vorige week van Bart Chilton voor de CFTC hebben inmiddels tot de aankondigingen van de eerste rechtszaken (class-action suits) geleid. De grootste shorts in zilver, JPMorgan en HSBC, staan onder grote druk. Nu de zilvermanipulatie officieel is geworden, staan deze perma-shorts vol in de schijnwerpers. 
Voor diegene die het nog niet wist: de zilvermarkt werd met enorme shortposities zwaar gemanipuleerd. Door een kunstmatig aanbod op de futuremarkt te creëren werd de prijs kunstmatig laag gehouden. Telkens wanneer de prijs toenam werd de markt overspoeld met papieren aanbod.
Die manipulatie is nu een stuk lastiger geworden doordat de fysieke vraag van beleggers voor zilver erg sterk is. Niet alleen bij mijn webshop amsterdamgold.com vliegen de Maple Leafs over de toonbank, ook in de VS en Canada gaat het hard. Bij de US Mint staat de teller inmiddels op 28 miljoen Silver Eagles ten opzichte van 28,7 miljoen in heel vorig jaar. In Canada heeft de Royal Canadian Mint nu al 30% meer zilveren Maple Leafs verkocht.
De kracht van zilver wordt misschien wel het beste getypeerd met de IPO van Sprott Silver Trust. Eric Sprott, de Canadese Warren Buffett, heeft maar liefst $575 miljoen weten op te halen, voor zijn nieuwe zilver ETF. Hij moet nu voor dit bedrag aan fysiek zilver gaan kopen. Nu is de zilvermarkt zo klein dat deze actie ervoor gaat zorgen dat we moeiteloos naar de $30 gaan lopen volgens mij.
Dit is zeker geen historisch record. Dat was de piek van $50 in 1980. Gecorrigeerd voor inflatie is dat zeker zo'n $150 nu. Toen hadden de legendarische gebroerders Hunt de shorts in de hoek gedreven. Eén probleem, Wall Street veranderde de regels van het future-spel.
De enorme leverage nekte de Hunt's en de prijs daalde op 27 maart 1980 met 50%. Dit keer staan de perma-shorts in dezelfde hoek. Twee verschillen. De vraag naar zilver wordt nu met eigen geld gefinancierd. En Wall Street? Die ligt onder het juridische vergrootglas.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.