Goud en zilver report (Week 9)

De goudprijs daalde afgelopen week van €964,05 naar €961,01 per troy ounce, een minimaal verlies van 0,32%. Vorige week bleef de goudprijs ook al vrijwel onveranderd, toen werd er op weekbasis een winst van slechts 0,1% gerapporteerd. De prijs van zilver wist het niveau van afgelopen vrijdag niet vast te houden. Afgelopen week daalde de koers van €511,39 naar €494,37 per kilo. Wist zilver vorige week nog een winst van 1,41% te behalen, de afgelopen week ging er weer 3,33% van de prijs af. Door de prijsontwikkeling van de afgelopen week staat de goud/zilver ratio nu op 61,5.

In dollars waren de veranderingen ongeveer gelijk. De goudprijs steeg van $1.324,48 naar $1.326,30 per troy ounce (+0,14%) en de zilverprijs zakte van $21,85 naar $21,23 per troy ounce (-2,84%). Deze percentages laten zien dat de euro opnieuw sterker is geworden ten opzichte van de dollar. De EUR/USD wisselkoers steeg de afgelopen week van 1,3721 naar 1,3805 (+0,61%).

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

China blijft veel goud importeren

We beginnen zo langzamerhand in herhaling te vallen met Chinese importcijfers, maar tegelijkertijd mogen we niet onderschatten hoe belangrijk deze ontwikkeling is in de goudmarkt. China importeerde in 2013 aanzienlijk meer edelmetaal dan in 2012 en dit jaar blijven de Chinezen opnieuw vastberaden goud kopen. In januari kwam de netto import via Hong Kong uit op 83,6 ton, aanzienlijk meer dan in dezelfde maand van vorig jaar. Het blijft overigens een raadsel hoeveel goud de Chinese centrale bank koopt, want daar hebben we nog steeds geen actuele cijfers van. De officiële reserve (data uit 2009) is 1054 ton.

“Fixing goudprijs wordt al tien jaar gemanipuleerd”

Bloomberg publiceerde afgelopen vrijdag een uitgebreid artikel over mogelijke manipulatie van de goudprijs fixing. Rosa Abrantes-Metz (Stern School of Business) en Albert Metz (Moody’s Investor Service) schrijven in een voorlopige versie van hun onderzoek naar de goudprijs fixing dat ze inderdaad ongebruikelijke handelspatronen hebben waargenomen tijdens de dagelijkse PM fixing.

Bloomberg heeft het artikel – dat op het moment van schrijven nog niet gepubliceerd is – al kunnen bestuderen. Ze lichten de volgende passage eruit (vrij vertaald): “De structuur van de benchmark is zeker gevoelig voor manipulatie. De empirische gegevens wijzen op kunstmatige prijsvorming”. De financiële toezichthouders in Groot-Brittannië en in Duitsland doen momenteel onderzoek naar deze fixing. Op Marketupdate schrijven we al sinds 2011 over de mogelijke (waarschijnlijke) manipulatie van de goudprijs, zie ook ons dossier over dit onderwerp.

Uitstroom van goud uit GLD gestopt?

Het grootste goud-ETF ter wereld (GLD) zag in februari voor het eerst in meer dan een jaar weer een maandelijkse instroom van goud, zo schreef Reuters eerder deze week. Vorig jaar werden er nog honderden tonnen goud onttrokken aan het GLD, een trend die gelijk liep met de daling van de goudprijs. Dit jaar kwam de prijs van goud goed uit de startblokken, met als resultaat een toenemende belangstelling voor de aandelen van dit ETF.

Als beleggers bereid zijn een hogere prijs te betalen voor de aandelen GLD ontstaat er een premie ten opzichte van de goudprijs. Diverse grote banken (authorized participants) reageren op deze ontwikkeling door fysiek goud naar het GLD fonds te brengen. Daarmee kunnen ze vervolgens nieuwe aandelen GLD op de markt brengen. Het verschil tussen de koers van een aandeel GLD en de spotprijs van goud is dan winst voor de bank.

We hebben een nieuwe grafiek in elkaar gedraaid die de maandelijkse in- en uitstroom van goud van het GLD in beeld brengt. In februari was er sprake van een netto instroom van 10,5 ton.

GLD ziet weer een instroom van goud

GLD ziet weer een instroom van goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo