Goud en Zilver report (Week 8)

De goudprijs bleef afgelopen week netto vrijwel onveranderd. De prijs steeg van €963,09 naar €964,05 per troy ounce, een winst van 0,1%. Zilver deed het de afgelopen week beter, de prijs van dit edelmetaal steeg met 1,41% van €504,11 naar €511,39 per kilo. Beide edelmetalen nemen een adempauze na de krachtige rally van vorige week en weten het hoogste niveau in drie maanden tijd vast te houden.

In dollars steeg de goudprijs van $1.318,79 naar $1.324,48 per troy ounce, een plus van 0,43%. De zilverprijs steeg van $21,48 naar $21,85 per troy ounce, een winst van 1,72%. De hogere percentages in dollars laten zien dat de dollar weer wat verzwakt is tegenover de euro. De wisselkoers steeg in een week tijd van $1,3679 naar $1,3741 (+0,45%). De wisselkoers blijft ondanks de tapering van de Federal Reserve relatief hoog, wat mogelijk te verklaren is door het terughoudende beleid van de ECB.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Euro blijft sterk

De centrale bank van de Eurozone wil ondanks de dreiging van deflatie nog niet interveniëren. Door een afnemende inflatie(verwachting) wordt de waarde van de euro op de valutamarkt hoger ingeschat. Het zit het IMF overduidelijk dwars dat de ECB niet meedoet aan het monetair stimuleren (balans ECB krimpt al enige tijd), want deze week bepleitte IMF topvrouw La Garde opnieuw een soepeler monetair beleid bij de Europese Centrale Bank. De woorden van het IMF worden gehoord, maar de ECB lijkt haar strategie er geheel niet op aan te passen.

Goud en zilver boven 200DMA

Technisch analisten die de prijzen van goud en zilver in de gaten houden hebben ongetwijfeld gezien dat we weer boven het 200-daags gemiddelde staan. Begin vorig jaar doken de prijzen van beide edelmetalen al onder deze belangrijke trendlijn. Dat de prijzen de afgelopen week stand hebben gehouden is een zeer positief teken voor de edelmetalen. De volgende grafieken van Kitco laten de prijsontwikkeling van goud en zilver over de afgelopen vijf jaar zien.

Goudprijs en het 200-daags gemiddelde

Goudprijs en het 200-daags gemiddelde

Zilverprijs en het 200-daags gemiddelde

Zilverprijs en het 200-daags gemiddelde

“Ambitieus maar realistisch beleid”

Tijdens de G20 top in Sydney hebben verschillende ministers van Financiën hun intentie uitgesproken om de wereldeconomie de komende vijf jaar weer harder te laten groeien. Er wordt ons maar liefst 2% bovenop de normale economische groei voorgespiegeld.

Om die doelstelling te halen moet er in de komende vijf jaar in totaal voor omgerekend €1.500 miljard in de economie gepompt worden. Een nieuwe ronde van stimulering die volgens de Australische minister van Financiën Joe Hockey tientallen miljoenen banen moet opleveren. Iedereen weet inmiddels dat de arbeidsmarkt het grootste knelpunt is sinds het uitbreken van de crisis. De aandelenkoersen zijn alweer hersteld, maar zo lang de werkloosheid op een verhoogd niveau blijft kan er geen duurzame economische groei ontstaan.

De grote vraag is natuurlijk of het opnieuw stimuleren van de economie met nog meer schulden wel de oplossing is voor het probleem. Keer op keer graven we ons dieper in de schulden, in een poging de economie weer aan te zwengelen. Dat gaat goed zo lang elke dollar schuld een positieve bijdrage levert aan het bbp, maar dat punt zijn we al voorbij. In de Verenigde Staten hebben de stimuleringen van de overheid welgeteld $1 economische groei opgeleverd voor iedere $31 aan investeringen. Het is geen duurzaam groeimodel, maar het is wel de weg met de minste weerstand.

De volgende grafiek verscheen afgelopen vrijdag al in de Marketupdate Weekendeditie.

Het rendement van overheidsinvesteringen in de VS

$31 aan overheidsstimulering levert slechts $1 aan extra GDP op (Bron: STA Wealth Management)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.