Analist HSBC over daling goudprijs: “Er was één grote verkoper”

Analist Howard Wen van HSBC meent dat de daling van de goudprijs gisteren veroorzaakt is door één grote verkoper. “In de ochtendhandel (Amerikaanse tijd) zagen we het verhandelde volume opeens stijgen naar 130.000 contracten. Dat is wat er normaal over een hele dag aan goud verhandeld wordt”, zo verklaarde de edelmetaal analist tegenover CNBC. Hij voegt eraan toe dat de goudhandel in China op het moment van de daling gesloten was vanwege de ‘Golden Week’ feestdagen. Zodoende waren er geen Chinese kopers op de markt om het plotseling aanbod van goudcontracten op te vangen.

Een miljard dollar

“Rond 8:40 in de ochtend, toen de bodem onder de goudprijs leek weg te vallen, werd er voor een miljard dollar aan futures goud verhandeld in een tijdsbestek van 10 minuten. Ik denk dat een groot deel daarvan stop-loss verkopen waren, die geraakt werden toen de goudprijs door het dieptepunt van september heen viel. Toen de prijs ook nog door de $1.300 zakte werd er een nieuwe golf aan gedwongen verkopen ontketend”, zo verklaarde Dave Lutz, hoofd van de afdeling ETF-trading bij Stifel Nicolaus tegenover de Amerikaanse nieuwszender.

“Belangrijke steunpunten op de technische grafieken werden geraakt. Daarnaast is er natuurlijk de government shutdown, die waarschijnlijk nog wel een week zal duren. Dat zal door de markten als een deflatoire gebeurtenis beschouwd worden”, aldus Dennis Gartman van de Gartman nieuwsbrief.

Goudprijs op zoek naar nieuwe bodem?

De goudprijs zakte gisteren met $30 naar $1.290 per troy ounce, terwijl de zilverprijs bijna $1 onderuit ging en een intraday bodem bereikte van $20,64. Daarmee kwam de goudprijs op het laagste niveau in bijna drie maanden. De zilverprijs kwam door de daling terug op een niveau dat we acht weken geleden voor het laatst gezien hebben.

Veel banken voorzien een bear market voor goud. Goldman Sachs ziet de prijs in 2014 dalen naar $1.050 per troy ounce en ook de Nederlandse ABN Amro bank houdt voor de middellange termijn rekening met een goudprijs onder de $1.000 per troy ounce. Analist MacNeil Curry van Bank of America Merrill Lynch is van mening dat de rally in edelmetalen van de afgelopen maanden hoort bij een correctie op een grotere neerwaartse trend. “Als de goudprijs weer onder de $1.297 per troy ounce sluit maken we een nieuw shoulder-head-shoulder patroon compleet. Dit kan een verdere prijsdaling van goud betekenen richting de oude bodem van $1.180 per troy ounce. Ook de zilverprijs brak door haar tweewekelijkse steunpunt heen en kan nu verder zakken naar $19,70 en daarna zelfs naar $17,33 per troy ounce.

Bron: CNBC

Goudprijs zakte naar laagste niveau in drie maanden

Goudprijs zakte naar laagste niveau in drie maanden (Bron: Goudstandaard.com)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Analist HSBC over daling goudprijs: “Er was één grote verkoper”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *