Jeff Christian: “Rusland koopt goud als diversificatie”

Rusland blijft onafgebroken goud kopen, maar volgens analist Jeffrey Christian hoeven we daar niet verbaasd over te zijn. In een interview met Kitco zegt hij dat Rusland al langer de wens heeft om haar goudvoorraden te herstellen, maar dat ze daar na de val van de Sovjet-Unie simpelweg niet de financiële middelen voor had. Pas na de eeuwwisseling, toen de prijzen van olie en andere grondstoffen begonnen te stijgen, was Rusland in staat valutareserves aan te leggen en goud te kopen.

Volgens Jeff Christian koopt de centrale bank van Rusland het edelmetaal als vorm van diversificatie, omdat ze niet te afhankelijk wil zijn van reserves die in vreemde valuta als Amerikaanse dollars genoteerd staan. Het land beschikt inmiddels over ongeveer 1.800 ton goud, maar dat was ook ongeveer de omvang van de goudreserve voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren negentig. Volgens de analist van CPM Group lijkt het er meer op dat Rusland haar goudvoorraad weer terug wil brengen naar het oude niveau en dat dat toevallig samenvalt met de wens om te diversificeren van de dollar. Hieronder hebben we het interview vertaald en uitgeschreven.

Toen de Sovjet-Unie in 1991 uit elkaar viel had ze een publieke goudvoorraad van naar schatting 65 miljoen troy ounce. En veel van dat goud verdween. Het verdween niet echt, het kwam terecht bij andere delen van de overheid dan de centrale bank. En toen, in de eerste tien jaar na de Sovjet-Unie, zag je dat veel van dat goud op een ongepaste manier door mensen werd verkocht namens de overheid. Zo rond 1996/1997 waren het Russische Ministerie van Financiën en het Kremlin zeer gefrustreerd dat ze maar heel weinig goud in hun reserves hadden, vergeleken met de periode vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Ze wilden hun voorraad opnieuw opbouwen, maar van 1997 tot en met 2005 hadden ze niet de valutareserves en niet de instroom van kapitaal die ze nodig hadden om geld om te zetten in goud. Maar toen de olieprijs, de palladiumprijs, de nikkelprijs enzovoort na 2005 begonnen te stijgen zagen de Russische overheid en de economie een gigantische instroom van Amerikaanse dollars, want alles werd betaald met de dollar. Toen hadden ze de middelen om te beginnen met het herstellen van de goudvoorraden die vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verkocht werden.

Daarnaast kwam de gigantische instroom van dollars in een tijd dat de Amerikaanse overheid vrij vijandig werd tegenover de Russische regering. Dus hadden ze een kortere periode – zeg een periode van tien jaar – waarin ze al die dollars binnen kregen en meer blootstelling kregen aan de dollar. Een valuta die wordt uitgegeven door een land dat duidelijk heeft aangegeven dat ze een probleem heeft met de Russische overheid. Daarom ging men diversificeren. Deze korte termijn doelstelling sluit aan bij de lange termijn doelstelling van het herstellen van de Russische goudvoorraad.

Ik zie de goudaankopen van Rusland sinds 2005 als business as usual. Ze zijn eindelijk in staat om hun lange termijn strategie uit te voeren en daarnaast willen ze diversificeren van de dollar. Daarmee sturen ze een boodschap naar de VS, net als China in het eerste kwartaal van 2009, toen ze veel goud kochten dat naar de China Investment Corp had gemoeten, een staatsfonds dat in december 2007 werd opgericht. Maar de Chinese overheid zei: Laten we dit toevoegen aan de monetaire reserves om een boodschap te sturen naar het Amerikaanse ministerie van Financiën dat we onze voorraad kunnen diversificeren.

Dat zijn hele duidelijke boodschappen – niet alleen vanuit China en Rusland, maar ook vanuit de rest van de wereld – dat er een grote mate van ontevredenheid is over de monetaire hegemonie die de VS al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft en dat we in de toekomst richting een soort post Bretton Woods systeem van vlottende wisselkoersen gaan. Dus ja, er zijn politieke boodschappen, maar de echte monetaire boodschap is dat overheden hun monetaire reserves willen diversificeren.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Jeff Christian: “Rusland koopt goud als diversificatie”

 • Een van de vele uit het Anglo zionistische kapitaal wereld die de waarheid verhuld.
  Door een monopolaire wereld die men zo graag wilde bereiken.
  Met als het hoofddoel de onderwerping van de Russische staat.
  Heeft een wending veroorzaakt nu juist in Rusland.
  Zoals deze bekent werd heeft Rusland zijn militair apparaat de finale voorsprong met de kunstmatige intelligentie, de robotisering van het leger met name de defensie van het land.
  Het gevolg hiervan is dat feitelijk het NATO aanval scenario buitenspel is gezet.
  Wat nu de komende 2 jaar gaat gebeuren dat de Dollar volkomen weggepoetst word uit Rusland maar ook China en mogelijk India.
  Europa bengelt daar tussen in omdat VS EU angstvallig bewaakt onder de noemer, Rusland is Agressor, een leugen uiteraard Europa is bezet door VS en voert nu nog een politieke strijd met VS over hun zelfbeschikkingsrecht en de EU politici hopen uiteraard dat de VS gelijk aan de Sovjet Unie ten onder gaat voordat het uit de hand loopt en in een daadwerkelijk militair conflict wijzigt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *