Goud sloot vandaag (Nederlandse handelstijd) wederom in de min met 1,64% op $1735,49 per troy ounce. Hoogste dagkoers: $1.767,39. Laagste dagkoers: $1735,35. Uitgedrukt in Euro's deed goud het nog wat slechter: -1,70% op €1287,14 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

Zilver sloot vandaag (Nederlandse handelstijd) dik in de min met 3,64% op $32,49 per troy ounce. Hoogste dagkoers: $34,04. Laagste dagkoers: $32,47. Ook zilver deed het nog iets slechter in Euro's: -3,75% op €24,08 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

Wederom een slechte dag voor zowel goud als zilver. Op deze grote daling is moeilijk een vinger te leggen. De Euro crisis wordt met de dag erger; wederom stegen de rentes van de meeste EU-landen. Spanje betaalt zelfs een recordrente op  10-jaars schuldpapier van boven de 7%. Dit is een kritiek punt waar landen als Griekenland en Ierland eerder al een “bailout” nodig hadden. Dit zorgt voor veel onrust op de financiële markten en beurzen staan vandaag dan ook allemaal in de min. Doordat (institutionele) beleggers nu veel verlies lijden op de beurzen willen ze hun verlies compenseren met de verkoop van goud en zilver indien mogelijk. Zo krijgen ze tevens cash binnen wat in deze tijden als een “veilige haven” gezien wordt.

De sterk blijvende dollar en iets gedaalde olieprijs van vandaag komen de goud en zilverprijs ook niet ten goede.

Bovenstaande factoren zijn wel degelijk van invloed op de goud en zilverprijs. Maar of ze ook daadwerkelijk alle marktbewegingen veroorzaken is nog maar de vraag? Turd Ferguson kijkt al lange tijd met een sceptische blik naar de goud en zilvermarkt. Volgens hem speelt er veel meer dan de grote media doen geloven. Zijn ietwat ongenuanceerde blog geeft een interessante en wellicht verhelderende kijk op de goud en zilvermarkt.