Premie op goud verviervoudigd in Shanghai

Stijgende premies op goud weerspiegelen een (al dan niet tijdelijke) schaarste in het aanbod. Blijkbaar is dat ook het geval in Shanghai, waar de premie veel hoger is geworden sinds de prijsdaling van midden april. In het eerste kwartaal was de vraag naar fysiek goud in China 776 ton, veel meer dan het binnenlandse aanbod van 403 ton gedurende deze periode. Het verschil wordt geneutraliseerd door de import van goud.

Een analist verklaarde tegenover Bloomberg dat de premie op goud een functie is van vraag en aanbod. De gestegen premie op fysiek goud kan daarom geïnterpreteerd worden als een zoethoudertje dat aanbieders van goud in de verleiding kan brengen het metaal naar China te exporteren. Onderstaande grafiek, die afkomstig is van Bloomberg, kwamen we tegen op Zero Hedge.

Premies verschillen per regio

Terwijl de goudprijs wereldwijd hetzelfde is zien we dat de premies op fysiek edelmetaal per regio sterk kunnen verschillen. In Azië zijn de premies op goud aantoonbaar veel sterker toegenomen dan in Europa. Marketupdate volgt dagelijks de premies op goud en zilver bij de Duitse prijsvergelijker Gold.de. De verzamelde prijzen over de maand mei laten zien dat de premies op de Duitse markt gestabiliseerd zijn. In april zijn ze weliswaar wat gestegen, maar in verhouding tot de afgelopen drie jaar is de stijging niet bepaald dramatisch geweest.

In het Goud en zilver report van week 22 plaatste we de grafieken met de premies op goud in Duitsland gedurende de maand mei. Werden populaire munten als de Krugerrand en de gouden Maple Leaf voor de prijsdaling van april nog voor iets meer dan 2% premie aangeboden, de afgelopen maand was dat opgelopen naar ongeveer 3%. Blijkbaar is de vraag naar goud in Europa nog steeds beperkt in vergelijking met grote delen van Azië.

Premies op fysiek goud verviervoudigd in Shanghai (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders