De goudprijs heeft deze week de grootste daling laten zien sinds de verkiezing van Donald Trump begin november vorig jaar. In vijf dagen tijd zakte de prijs van het edelmetaal met 4%, van €37.409 naar ongeveer €35.900 per kilogram.

In dollars was de daling met 3,2% wat kleiner, omdat de euro deze week wat sterker werd ten opzichte van de Amerikaanse valuta. Op het moment van schrijven kost een troy ounce $1.227, terwijl er maandagochtend nog een prijs van $1.268 op de borden stond.

Ook zilver is weer wat goedkoper geworden, want in dollars gemeten daalde de prijs vrijdag voor de veertiende handelsdag op rij. De afgelopen week zakte de zilverprijs van €507 naar €477 per kilogram (-5,92%) en van $17,20 naar $16,30 per troy ounce (-5,23%).

goudprijs-5mei2017

Goudprijs zakte deze week met ongeveer 4% (Bron: Goudstandaard)

Negatief sentiment

Het sentiment ten aanzien van goud en zilver is sinds de eerste Franse verkiezingsronde van 23 april gekanteld. Presidentskandidaat Macron, die als gematigde en pro-Europese kandidaat wordt neergezet, gaat aan de leiding in de verkiezingsrace. Beleggers achten de kans op een Frexit steeds kleiner worden en verlaten veilige havens als goud en zilver in ruil voor aandelen en obligaties.

Op zondag 7 mei wordt in Frankrijk de tweede stemronde gehouden. Volgens de laatste peilingen zal Macron daar iets meer dan 60% van de stemmen binnenhalen, wat in theorie voldoende is om de nieuwe president van Frankrijk te worden. Beleggers hebben hier al op voorgesorteerd door goud te verkopen en in euro’s te stappen.

Naast de verkiezingen hadden ook nieuwe banencijfers uit de Verenigde Staten invloed op de goudprijs. In april kwamen er 211.000 nieuwe banen bij, terwijl beleggers rekenden op een getal van 190.000. Positieve macro-economische cijfers hebben vaak direct invloed op de prijzen van edelmetalen.

De prijzen van edelmetalen als platina en palladium gingen gedurende de week ook omlaag, maar wisten vrijdag een deel van het verlies goed te maken. Deze edelmetalen kennen veel industriële toepassingen en hebben daarom een relatief cyclisch karakter. In een opwaartse cyclus is het sentiment positief en stijgt de vraag naar auto’s, een sector waar veel van deze metalen gebruikt worden.

gold-weekly-move

Grootste wekelijkse daling goudprijs sinds november (Grafiek via Bloomberg)

Federal Reserve

Afgelopen woensdag bevestigde de Federal Reserve haar plannen om de rente later dit jaar verder te verhogen. Tot een renteverhoging kwam het niet, maar de optimistische woorden van Yellen waren genoeg reden voor beleggers om hun positie in goud af te bouwen.

Een stijgende rente betekent dat de dollar meer waard wordt en dat het relatief gezien duurder wordt om goud aan te houden. Ook dit kan voor sommige beleggers aanleiding zijn geweest om wat goud te verkopen.

Ten opzichte van begin dit jaar staat de goudkoers in euro momenteel 1,8% hoger, terwijl zilver na een goede start begin dit jaar weer 5,5% lager staat dan op 1 januari.