Hongarije breidt goudvoorraad uit naar 31,5 ton

Hongarije heeft haar goudvoorraad onlangs uitgebreid van 3,1 ton naar 31,5 ton, zo laat de Hongaarse centrale bank in een persbericht weten. Volgens de centrale bank moet deze investering een positieve bijdrage leveren aan de financiële stabiliteit en het vertrouwen in Hongarije.

Met deze aankoop stijgt de totale waarde van de goudvoorraad naar $1,24 miljard, goed voor 4,4% van de totale reserves. Dat percentage is vergelijkbaar met het gemiddelde van andere centraal- en oost-Europese landen.

Goud wordt door de centrale bank van Hongarije gezien als een van de meest veilige bezittingen, omdat het aanbod beperkt is en omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent. In haar toelichting schrijft ze dat de goudreserve stabiliteit kan bieden tijdens extreme marktomstandigheden, structurele veranderingen in het internationale financiële systeem en tijdens een ernstige geopolitieke crisis.

Hongarije breidt goudvoorraad uit

Eerder dit jaar besloot de centrale bank van Hongarije al om haar goud terug te halen uit Londen en nu heeft ze ook een significante hoeveelheid edelmetaal aan haar voorraad toegevoegd. Daarmee behoort het land tot een steeds grotere groep van landen die goud kopen. Onlangs nog werd bekend dat ook Polen voor het eerst sinds 1998 weer actief is op de goudmarkt. In juli en augustus voegde het land ongeveer 9 ton goud aan haar voorraad toe.

Hongarije beschikte in het verleden over een goudreserve van enkele tientallen tonnen, maar in de periode van 1989 tot 1992 werd besloten om bijna alles te verkopen. Met deze aankoop stijgt de waarde van haar goudreserve naar het hoogste niveau in zeventig jaar.

Hongarije breidt goudvoorraad uit naar 31,5 ton (Bron: mnb.hu)

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.