Hogere importheffing leidt tot meer goudsmokkel in India

De douane wist op het vliegveld van New Delhi twee mannen aan te houden die meer dan 2,6 kilo goud bij zich hadden. Een andere man die werd aangehouden bleek ruim 700 gram goud op zak te hebben. In beide gevallen ging het om goud dat afkomstig was uit Dubai, een belangrijk knooppunt voor de handel in fysiek goud.

De smokkelaars worden steeds creatiever met het invoeren van goud. Een man had ruim 700 gram goud verwerkt tot 109 zilverkleurige nietjes, die hij had bevestigd aan een televisiedoos. De douane vond dat er wel erg veel nietjes op de doos zaten en kwam er na onderzoek achter dat het om goud ging. De douane gaf toe dat het bij toeval ontdekt werd, want ze hadden niet verwacht dat het om goud zou gaan. De andere mannen hadden gouden sieraden om hun benen heen gewikkeld.

De Reserve Bank of India liet weten dat de gemiddelde goudprijs in 2012 2,4x zo hoog was als in 2008. Gedurende dezelfde periode nam de vraag naar goud met 160% toe tot een totaal van 1.079 ton. De hogere importheffing schrikt Indiërs niet af. Ze maken zich kennelijk meer zorgen om het waardeverlies van de roepie. Dat is voor Indiërs de vooaamste reden om goud te kopen. In mei importeerde India 162 ton goud, in april werd er 142,5 ton edelmetaal ingevoerd. Dat is aanzienlijk meer dan de volumes die vorig jaar werden ingevoerd.

De hogere importheffing levert nu al meer goudsmokkel op, zo schrijft de Times of India

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.