Balans ECB passeert €4 biljoen

De balans van de ECB is voor het eerst door grens van €4 biljoen gebroken. De centrale bank kocht voor de afgelopen periode voor €14 miljard aan schuldpapier via het stimuleringsprogramma en verstrekte daarnaast voor in totaal €215 miljard aan nieuwe TLTRO leningen aan banken.

Daarnaast steeg de waarde van de goudvoorraad van het Eurosysteem als gevolg van de herwaardering die eens in het kwartaal plaatsvindt. De goudreserves van het Eurosysteem werd eind maart gewaardeerd op €1.161,63 per troy ounce, wat betekent dat de totale goudvoorraad van ruim 10.000 ton ruim €22 miljard meer waard werd.

QE en TLTRO

De ECB heeft via haar omstreden opkoopprogramma’s in totaal al meer dan €1.880 miljard aan obligaties uit de markt gehaald. Daarnaast heeft de centrale bank voor €769 miljard aan TLTRO leningen uitstaan bij verschillende banken in de Eurozone. Via deze ’targeted long term refinancing operation’ kunnen banken obligaties aanbieden als onderpand voor goedkope leningen. In 2011 en 2012 werd er ook al voor honderden miljarden van dit soort leningen verstrekt om de Europese bankensector te ondersteunen.

Goud op balans ECB

Zoals de volgende grafiek laat zien bestaat de balans van de ECB inmiddels voor een groot deel uit obligaties. De goudvoorraad vertegenwoordigt een totale waarde van ongeveer €404 miljard, minder dan tien procent van het balanstotaal. Sinds 1999 hebben verschillende landen uit de Eurozone honderden tonnen goud verkocht, maar door de stijging van de goudprijs is de totale waarde van het edelmetaal meer dan verdubbeld. In 1999 had de ECB met €116 miljard aan goud bijna 15% van haar balans in edelmetaal.

balanstotaal-ecb-1999-2017

Balans ECB sinds 1999 (Klik voor grotere versie)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders