Goudmijnen naar laagste waardering in 30 jaar

De goudmijnaandelen zijn door de daling van de goudprijs sterk in waarde gedaald. Voor een aantal mijnen zijn de productiekosten momenteel even hoog of zelfs hoger dan de goudprijs, waardoor de aandelen een zeer speculatieve belegging zijn geworden. Toch moeten we niet alle goudmijnen over één kam scheren, want sommige staan er beduidend beter voor dan anderen. Bloomberg merkt op dat de mijnen met lage schulden en lage productiekosten dit jaar meer rendement opleverden dan goud zelf.

Voorbeelden daarvan zijn Eldorado Gold en Randgold Resources, twee mijnen die dit jaar een beter rendement haalden dan de 2,5% van goud. Aan de andere kant van het spectrum treffen we goudmijnen aan als Barrick Gold en Yamana Gold, die meer dan 15% in waarde gedaald zijn ten opzichte van het begin van dit jaar. Deze twee mijnen hebben naar verhouding veel meer schulden, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor periodes waarin de goudprijs daalt.

Tussen de vijf best presterende en de vijf slechtst presterende goudmijnen in de Standard & Poor’s TSX Global Gold Sector Index zit dit jaar een verschil van 115 procentpunt, zo schrijft Bloomberg. Het verschil tussen de beste en de slechtste goudmijnaandelen is dit jaar bijna twee keer zo groot als vorig jaar. Beleggers maken dus weer onderscheid tussen de sterke en de zwakkere bedrijven in de sector.

kalgoorlie-pit-goldmine

Waardering goudmijnsector naar laagste niveau in dertig jaar

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo